Guvernul va reanaliza cazul Rosia Montana

Guvernul Ponta a depus la Parlament programul de guvernare. In textul documentului, la capitolul “Protectia Mediului Inconjurator” se arata ca Guvernul va reanaliza cazul Rosia Montana pentru ca deciziile viitoare sa fie in acord cu protectia mediului si legislatia europeana.

“Avand in vedere preocuparea publica privind cazul Rosia Montana, Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic, situatia existenta astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana”, se arata in textul documentului.

De asemenea, este subliniat faptul ca viitorul Guvern va institui un moaratoriu privind exploatarea gazelor de sist. “Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”, se mai spune in documentul citat.

"Moratoriul este esential si respecta principiile precautiei pentru mediu. Pana nu stim ce impact va avea nu are rost sa dam drumul acestui proiect. In privinta cazului Rosia Montana propunerea nu spune nici da, nici nu. Daca punem "transparent" in acord cu "protectia mediului" si "legislatia europeana" si plecand de la prioritatea principala exprimata la inceputul Programului, anume respectarea legislateie fara exceptii si fara derogari, atunci nu exista nicio sansa sa deruleze acest proiect. Pe parcursul anilor ne-am lovit permanent de nerespectarea legislatiei in cazul Rosia Montana", a declarat, pentru Green Report, Lavinia Andrei, presedintele Terra Mileniul III, organizatie  membra a Coalitiei pentru Mediu.

Ministerul Mediului recomanda incetarea intregii proceduri de evaluare a proiectului Rosia Montana

Ministrul demis al Mediului, Attila Korodi a anuntat rezultatele unei analize juridice a efectelor pe care decizia Curtii de Apel Alba de anulare a planurilor de urbanism ale Comunei Rosia Montana le are asupra procedurii de evaluare a Proiectului Rosia Montana. Analiza juridica recomanda oprirea intregii proceduri de evaluare a proiectului minier propus la Rosia Montana.

“Astazi (joi, 3 mai – n.r.) mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil", a declarat Ministrul Attila Korodi citat de Mediafax.

Potrivit comunicatului de presa auditul a fost realizat de Societatea Civila de Avocati “Leaua si Asociatii” care a reprezentat Ministerul Mediului in toate litigille pe tema proiectului de la Rosia Montana. Auditul si concluziile sale au fost preluate de Directia Juridica a ministerului.

De asemena, Kordi a recomandat viitorului al mediului sa implementeze recomandarile auditului. Potrivit acestuia, viitorul ministru ar trebui sa inainteze aceasta analiza Comitetului de Analiza Tehnica pentru ca acesta sa ceara clarificari suplimentare de la companie sau sa ia masurile necesare.

Pe data de 5 aprilie 2012 Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Rosia Montana, votate de Consiliul Local Rosia Montana prin Hotararea nr. 1 din ianuarie 2009. Ministerul Mediului a solicitat o analiza juridica pentru a lua o decizie privind stoparea evaluarii proiectului minier propus la Rosia Montana ca efect al deciziei irevocabile a Curtii de Apel Alba.

"Concluziile auditului judiciar sunt in totala concordanta cu prevederile legale la care am facut si noi referire atunci cand am anuntat ca vom solicita ministerului sa sisteze orice procedura de evaluare a Proiectului de la Rosia Montana", a declarat Eugen David, Presedintele Alburnus Maior.

Sectorul energetic, motor de crestere economica

Totodata, in programul de guvernare inaintat Parlamentulu, se subliniaza importanta promovarii productiei de energie din surse regenerabile pentru crestere economica si creare de locuri de munca verzi. “Facem o prioritate din domeniul productiei si consumului de energie verde, prin accelerarea suportului financiar oferit de Axa prioritara 4 (Cresterea competitivitatii economice –Fonduri europene administrate de MECMA), potentarea intereselor mediului financiar-bancar, precum si prin simplificarea procedurilor de avizare si autorizare ale proiectelor de energie regenerabila”, conform programului de guvernare.

Sectorul energetica este privit de viitorul Guvern ca principalul motor de crestere economica urmarindu-se modernizarea si dezvoltarea acestuia. Se are in vedere eliminarea ambiguitatilor legislative, liberalizarea treptata a pietelor energetice, armonizarea capacitatilor de productie a energiei cu cele ale retelelor de transport, inlaturarea obstacolelor birocratice, stimularea micilor investitori in sectorul energetic, precum si promovarea unui sistem de stimulente pentru consumatori.

“Propunem o perspectiva clara pentru industria carbunelui, prin sustinerea de investitii in tehnologii noi si modernizarea echipamentelor pentru exploatarea zacamintelor in subsectorul minier in vederea corelarii capacitatii de productie cu cererea de carbine”, potrivit textului.

Foto: citynews.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Padurile, mutate in curtea Agriculturii

Rovana Plumb propusa pentru Ministerul Mediului

Ministru pentru 16 zile

spot_img

Ultimele știri