Guvernul transpune în legislația românească Directiva privind plasticul de unică folosință

Guvernul va avea pe masă în ședința din această săptămână ordonanța de urgență cu privire la reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, însemnând transpunerea în legislația românească a Directivei privind plasticul de unică folosință (SUP – Single Use Plastic).

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lucrat în ultimele luni la implementarea în România a Directivei Uniunii Europene privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, potrivit ministrului Tanczos Barna.

Directiva referitoare la plasticul de unică folosință a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 155/1, în 12 iunie 2019, iar statele membre trebuiau să asigure intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru conformarea la prezenta directivă până la 3 iulie 2021.

„Odată cu implementarea acelei directive se va interzice punerea pe piață a anumitor produse din plastic pahare, furculițe, farfurii și alte categorii de produse din plastic și se vor implemnta noi restricții cu privire la producerea anumitor ambalaje din plastic, ținte privind reciclarea acestor produse. Este foarte clară politica UE, pe cât se poate eliminarea plasticului și creșterea gradului de reciclare”, a declarat Tanczos Barna, care a subliniat că ordonanța va fi pe masa Guvernului la ședința de săptămâna aceasta.

Directiva UE 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului înconjurător prevede zece categorii de produse:

  • bețișoare de urechi;
  • farfurii și tacâmuri de unică folosință;
  • baloane și bețe pentru acestea;
  • ambalaje de mâncare;
  • pahare din plastic pentru băuturi;
  • alte ambalaje folosite pentru băuturi;
  • filtre de țigări;
  • pungi de plastic;
  • ambalaje din plastic;
  • șervețele umede și alte produse de igienă plastică.

În plus, statele membre vor lua măsurile necesare pentru a realiza o reducere cantitativă măsurabilă a consumului pentru produse precum recipientele pentru alimente din plastic, cum ar fi cutiile pentru fast-food, cu sau fără capac, utilizate pentru a conține alimente destinate consumului imediat fie la fața locului, fie pentru a fi luate la pachet și care sunt gata pentru a fi consumate fără alte preparare, cum ar fi gătitul, fierberea sau încălzirea. De asemenea, și consumul de pahare de plastic pentru băuturi va trebui redus, inclusiv capacele acestora.

Directiva mai prevede un obiectiv obligatoriu de atins – reducerea cu cel puțin 25% a folosirii recipientelor din plastic pentru băuturi, începând cu 2025, calculată ca medie per stat membru. În 2030, toate sticlele de plastic vor trebui să respecte un obiectiv de cel puțin 30% din conținutul reciclat.

Șervețele umede, pentru îngrijirea personală sau pentru uz casnic, vor fi marcate pentru a-i anunțat pe consumatori cu privire la prezența plasticului în șervețelul umed și cu privire la daunele aduse mediului dacă acesta este aruncat în altă parte decât în ​​coș.

Producătorii de filtre de tutun care conțin plastic vor face obiectul unui sistem extins de responsabilizare a producătorului. Aceasta înseamnă că producătorii vor trebui să acopere costurile sistemelor publice de colectare a chiștoacelor de țigări, inclusiv infrastructura necesară, cum ar fi recipientele corespunzătoare pentru deșeuri în punctele obișnuite de gunoi. Filtrele pentru produsele din tutun care conțin plastic sunt al doilea articol din plastic cu o singură utilizare cu cel mai mare deșeuri din UE.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri