Guvernul, ratacit printre informatii spatiale

Guvernul a adoptat la sfarsitul lunii ianuarie proiectul de act normativ privind infiintarea unui portal de date informatice spatiale cu aplicatii extinse in domeniul protectiei mediului, cu doar cateva zile inainte de expirarea termenului limita impus de Comisia Europeana (CE). Desi Directiva INSPIRE (Infrastructura pentru informatii spatiale in Comunitatea Europeana) a intrat in vigoare inca din 2007, Romania a intarziat adoptarea documentului, determinand CE sa demareze procedura de infringement. Practic, Romania a ajuns in ultima etapa a fazei precontencioase, la un pas de Curtea Europeana de Justitie. Neglijata timp de trei ani, Directiva a fost mostenita, laolalta cu amenintarea procedurii de infringement, de noul ministru al Mediului, László Borbély.

Documentul a aprins spiritele intr-o sedinta de Guvern de la finele lui ianuarie, in care ministrul  Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a descoperit ca institutia pe care o conduce nu a fost implicata in niciun fel in elaborarea sau avizarea documentului, cu toate ca figura drept coordonator de program. In aceeasi seara, documentul a fost modificat pe ultima suta de metri, prin adaugarea mai multor autoritati pe lista reprezentantilor in Consiliul Infrastructurii Nationale pentru Informatii Spatiale din Romania. Pana la 15 martie 2010, fiecare autoritate publica implicata ar trebui teoretic sa raporteze CE toate bazele de date pe care le detine. Insa in conditiile in care multe dintre institutii au fost incluse in program in seara premergatoare adoptarii ordonantei, este putin probabil ca Romania sa respecte noul termen.

INSPIRatie pentru Investitori

Geo-portalul romanesc va fi administrat de Ministrul Administratiei si Internelor si Agentia de Cadastru, urmand sa furnizeze, la nivel european, toate informatiile de infrastructura si de mediu. „Actul va avea efecte practice intrucat infrastructura de date spatiale va putea fi utilizata atat la locul de munca, cat si in scoli sau acasa, pentru a gasi date cu privire la riscurile de mediu in orice zona a UE, un exemplu fiind riscurile la inundatii. Agentii economici vor putea utiliza aceste date in luarea deciziilor”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Ea a mentionat ca baza de date va fi folosita inclusiv in evaluarea riscurilor pentru societatile de asigurare, in organizarea si functionarea activitatii in domeniul comunicatiilor, agriculturii, turismului, precum si in exploatarea resurselor naturale. Directiva INSPIRE a fost initiata de Comisia Europeana pentru a imbunatati coordonarea la nivel comunitar intre autoritatile statelor membre, pentru a suplini lipsa standardelor aferente datelor spatiale si pentru a depasi restrictiile politice privind geo-informatiile necesare implementarii politicilor comunitare din domeniul mediului.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri