Guvernele UE vor tranzactionarea permiselor pentru emisiile de carbon

text de Ecaterina Procopov

Companiile ar putea fi obligate de Uniunea Europeana sa cumpere permisele pentru emisiile de dioxid de carbon prin licitatie, potrivit discutiilor care au avut loc la Essen, Germania, intre ministrii Mediului din tarile membre UE. Acestia vor ca sistemul actual de atribuire gratuita a permiselor sa fie inlocuit, deoarece sistemul de tranzactionare a permiselor va avea rolul de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, pana in 2020, comparative cu nivelul anului 1990. In acest scop, oficialii spun ca pretul permiselor pentru emisiile de dioxid de carbon trebuie sa fie suficient de ridicat pentru a determina companiile sa reduca poluarea prin imbunatatirea tehnologiei.

In prezent, guvernele stabilesc limite pentru emisiile de dioxid de carbon, iar firmele au dreptul sa vanda sau sa cumpere permise in functie de necesar. Conform sistemului actual, autoritatile nationale aloca permisele companiilor in functie de cota stabilita la nivel national, care trebuie aprobata de Comisia Europeana. La intalnirile oficialilor, acest sistem a fost, de asemenea, contestat. "Este de preferat sa fie creat un sistem european de alocare a cotelor", a declarat ministrul olandez al Mediului, Jacqueline Cramer, adaugand ca firmele multinationale ar dori ca UE sa stabileasca obiective sectoriale. Discutiile dintre reprezentantii statelor membre pe aceasta tema progreseaza, iar Comisia Europeana ar putea obtine prerogative sporite in stabilirea cotelor de emisii poluante.

Programul de stabilire a cotelor de emisii poluante pentru fiecare stat membru reprezinta principalul instrument al Uniunii Europene de combatere a modificarilor climatice si de respectare a angajamentelor de reducere a gazelor cu efect de sera, asumate in cadrul Protocolului de la Kyoto. Viceministrul ceh pentru Mediu, Jan Dusik, considera ca acest program trebuie sa fie mai centralizat si transparent. Acest obiectiv poate fi indeplinit daca executivul Uniunii va avea dreptul sa stabileasca nivelul cotelor fiecarui stat membru, in loc ca acestea sa faca propuneri.

Cu toate ca statele membre nu au ajuns la un consens in privinta metodei de alocare a cotelor, tot mai multe guverne sustin vanzarea acestora in loc de atribuirea gratuita a permiselor. "Alocarea permiselor nu trebuie sa mai fie gratuita", se arata intr-o declaratie a ministrilor emisa de Germania, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii. Comisia Europeana reevalueaza sistemul de tranzactionare a permiselor de emisii de carbon, iar concluziile urmeaza sa fie prezentate la sfarsitul acestui an.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri