Era încălzirii globale a luat sfârșit, iar „era fierberii globale a sosit”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, după ce oamenii de știință au confirmat că luna iulie se îndreaptă spre a fi cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în lume.
„Schimbările climatice sunt aici. Sunt terifiante. Și abia începutul„, a spus Guterres. „Este încă posibil să limităm creșterea temperaturii globale la 1,5°C [deasupra nivelurilor preindustriale], și să evităm cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice. Dar numai prin acțiuni climatice dramatice și imediate.”
Comentariile lui Guterres au venit după ce oamenii de știință au confirmat joi că ultimele trei săptămâni au fost cele mai călduroase de când există înregistrări, iar luna iulie se îndreaptă să fie cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată.
Temperaturile globale în această lună au depășit recordurile, conform Organizației Meteorologice Mondiale (WMO) și programului de observație terestră Copernicus al UE, alimentate de arderea combustibililor fosili și amplificând vremea violentă.
Creșterea constantă a temperaturilor medii globale, provocată de poluarea care captivă lumina soarelui și acționează ca o seră în jurul Pământului, a agravat extremele meteorologice.
„Umanitatea se află în fața unei mari provocări. Pentru mari părți din America de Nord, Asia, Africa și Europa, este un vară crudă. Pentru întreaga planetă, este o catastrofă. Și pentru oamenii de știință, este clar – oamenii sunt de vină. Toate acestea sunt în totală concordanță cu predicțiile și avertismentele repetate. Singura surpriză este viteza schimbării. Schimbările climatice sunt aici, sunt terifiante și abia începutul. Era încălzirii globale a luat sfârșit; era fierberii globale a sosit,” a declarat Guterres într-o conferință de presă.
Guterres a îndemnat politicienii să acționeze prompt. „Aerul este irespirabil, căldura este insuportabilă, iar nivelul de profit din combustibilii fosili și inacțiunea față de schimbările climatice sunt inacceptabile. Liderii trebuie să conducă. Nu mai este loc pentru ezitare, scuze sau așteptatul ca alții să acționeze primii. Pur și simplu nu mai avem timp pentru asta. Încă este posibil să limităm creșterea temperaturii globale la 1,5°C și să evităm cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice, dar numai prin acțiuni climatice dramatice și imediate. Am observat un anumit progres – o implementare solidă a surselor regenerabile și unele măsuri pozitive din sectoare precum transportul maritim – dar nimic din toate acestea nu este suficient de amplu sau suficient de rapid. Creșterea accelerată a temperaturilor cere o acțiune accelerată.”
Secretarul general al WMO, Petteri Taalas, a spus: „Necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca oricând. Acțiunea climatică nu este un lux, ci o necesitate.”
Alți oameni de știință climatică au confirmat descoperirile. Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig a constatat că lumea era cu 1,5°C (2,7°F) mai caldă în iulie 2023 decât în medie iulie înainte de industrializare.
Temperaturile în această lună au fost „atât de extreme” încât oamenii de știință puteau prezice că va fi cea mai caldă lună înregistrată, chiar înainte de încheierea ei, a spus el.
Haustein a luat estimările globale ale temperaturii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA și a constatat că iulie 2023 are șanse să depășească recordul anterior din 2019 cu 0,2°C.
Zeke Hausfather, un om de știință climatică de la organizația nonprofit Berkeley Earth din SUA, a utilizat instrumente de la meteorologi japonezi și europeni pentru a estima că recordul va fi depășit cu aproximativ 0,3°C.
El a spus: „Cu excepția unui impact major de asteroid astăzi, este practic sigur că iulie 2023 va fi cea mai caldă lună înregistrată cu o diferență semnificativă. Personal, am fost uimit de magnitudinea acestui record. Nu vedem nimic analog în istoria înregistrată pentru luna iulie.”
Poluarea cu gaze cu efect de seră a dus la creșterea temperaturilor caniculare pe trei continente în această lună, conform unei analize rapide din partea rețelei World Weather Attribution publicată marți.
Studiul, care a utilizat metode consacrate, dar care încă nu fusese supus evaluării colegiale, a constatat că oamenii au făcut valurile de căldură din Europa de Sud, America de Nord și China cu 2,5°C, 2°C, respectiv 1°C mai calde.
Oamenii de știință au afirmat că primele două ar fi fost „practic imposibile” dacă oamenii nu ar fi cauzat schimbările climatice.
Citește și: Curenții oceanici s-ar putea opri în 2060, dacă emisiile actuale persistă. Ce va însemna acest lucru