Peste 1.000 de tone de gudron au ajuns pe plajele mediteraneene din Israel

Israelul și-a închis toate plajele mediteraneene după ce peste 1.000 de tone de gudron au poluat mai mult de 160 de kilometri de coastă. O cauză a unuia dintre cele mai grave dezastre ecologice ale țării ar putea fi că substanța a fost descărcată ilegal de navele cisternă din regiune.

Activiștii de mediu au început să raporteze apariția gudronului pe coasta Israelului săptămâna trecută, după o furtună puternică. Autoritatea pentru Natură și Parcuri din Israel a numit deversarea „unul dintre cele mai grave dezastre ecologice” din istoria țării.

Ministerele pentru protecția mediului, sănătate și interne au emis o declarație comună prin care avertizează publicul să nu viziteze țărmul mediteraneean al țării, avertizând că „expunerea la gudron poate fi dăunătoare sănătății publice”.

Responsabili din Ministerul Mediului, echipe ale armatei, civili şi membri ai unor ONG-uri au străbătut duminică plajele mediteraneene pentru a ridica gudronul eșuat pe plaje. Sursa este încă necunoscută, dar o explicație probabilă a poluării este că substanța a fost descărcată ilegal de navele cisternă din regiune.

Ministerul pentru protecția mediului și activiștii estimează că cel puțin 1.000 de tone de gudron au ajuns pe uscat, iar Gila Gamliel a estimat că eliminarea poluării va costa milioane de dolari.

„Trebuie să privim spre viitor. Acest eveniment şi altele ca acesta în întreaga lume ne arată cât de crucial este să ne îndepărtăm de energiile poluante în favoarea energiilor regenerabile”, a declarat Gila Gamliel, ministrul Mediului, la faţa locului.

Poluarea cu gudron a afectat deja vietățile sălbatice. O balenă moartă, lungă de 17 metri, a fost adusă de valuri pe o plajă din sudul Israelului, la sfârșitul săptămânii trecute. Probele prelevate de la animal vor determina cauza morții, însă oficialii cred că balena a fost ucisă de apa otrăvită în urma deversării de gudron. Duminică, experţi guvernamentali au colectat probe din corpul cetaceului care a fost apoi îngropat în nisip pe plajă de un excavator şi buldozer, a constatat un fotograf AFP.

Voluntarii s-au grăbit să intervină pentru a salva păsări, țestoase și pești care au fost recuperați din apa poluată sau care au ingerat lichidul negru vâscos. Centrul Național din Israel pentru Salvarea Țestoaselor a confirmat că tratează mai multe țestoase care au fost acoperite cu gudron. Populația unei specii de melc afectată de această poluare era dinainte în scădere, din cauza schimbărilor climatice.

Citește și:

60 de tone de deșeuri din plastic ajung pe plajele din Bali în fiecare zi, în sezonul ploilor musonice

Țestoase uriașe dintr-o specie rară se întorc pe plajele fără turiști după zeci de ani de absenţă

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri