A zecea parte din banii alocati fiecarui proiect al Grupului Servicii Petroliere (GSP), parte a companiei UPetrom, reprezinta investitii pentru protectia mediului.
Suma pe care GSP o aloca celor 2 noi proiecte din Marea Nordului ramane insa, la fel ca si adancimea la care se vor efectua forajele, cat si cantitatea de petrol ce urmeaza a fi extrasa, secret contractual.
De la 240 de milioane euro, cifra de afaceri pe grup, in 2009, afacerile grupului UPetrom au urcat la aproximativ 600 milioane euro in 2010, dintre care 548 milioane euro au reprezentat cifra de afaceri a Grup Servicii Petroliere (GSP), potrivit datelor din Registrul Comertului. In ceea ce priveste datele financiare ale grupului, pentru 2011, acestea nu au fost, deocamdata, centralizate.
“Toate investitiile efectuate de catre GSP au integrata o componenta referitoare la protectia mediului, in sensul ca, pentru orice proiect, minimum 10% din valoare este reprezentata de investitii de mediu”, a declarat, pentru Green Report, Radu Petrescu, purtator de cuvant al GSP.
Emisii poluante, cu 20% mai putine, datorita utilajelor performante
In ceea ce priveste utilajele achizitionate de GSP, acestea se aliniaza standardelor internationale, in ceea ce priveste nivelul emisiilor in atmosfera si tipul combustibililor utilizati.
“Multe echipamente au fost achizitionate tocmai in scopul inlocuirii unora mai putin efeciente pentru mediu. Acest lucru determina o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu minimum 20% fata de nivelul anterior, asigurand, astfel, o performanta mai buna in domeniul protectiei mediului”, potrivit lui Radu Petrescu.
Contractul de foraj marin al GSP, in Marea Nordului se va derula, intr-o prima faza, pe parcursul a 12 luni, GSP Saturn urmand sa desfasoare activitati de foraj pe diferite amplasamente in perimetre aflate pe platformele continentale ale Olandei, Germaniei si Regatului Unit. Conducta pe care GSP Falcon o va instala in cadrul contractului de constructii offshore semnat cu Wintershall Noordzee BV va fi pusa in exploatare in luna septembrie 2012.
"Contractele semnate recent marcheaza intrarea GSP pe piata din Marea Nordului, pe langa prezenta pe pietele din Marea Neagra, Marea Mediterana, Federatia Rusa si Mexic. Lucrand de la birourile noastre din Rotterdam si Aberdeen, anticipam cresterea in continuare a cotei pe aceasta piata si intentionam sa aducem mai multe active pentru a face fata cererii din Marea Nordului", potrivit directorului general al GSP, Stuart Oakley.
Platformele marine cu Zero Discharge si Zero Pollution la bord
Activitatile de foraj marin cu platforme mobile, care au sisteme Zero Discharge si Zero Pollution la bord, sunt activitati in totalitate nepoluante. Odata cu operatiunea de inchidere a sondei, terenul este readus la starea initiala, in timpul procesului fiind utilizate doar metode nepoluante.
“Se pune problema readucerii la starea initiala a siturilor in care se afla constructii marine si instalatii complexe de suprafata sau pe fundul marii pentru productie si transport. Aceasta fiind o cu totul alta disciplina,lucrarile aflandu-se in sarcina detinatorului licentei de explorare – exploatare. GSP a dezvoltat si inclus aceasta oferta de servicii specilizate de abandonare a sondelor, dezafectare a constructiilor marine si readucere a siturilor la starea initiala in oferta sa de servicii, iar lucrarile se desfasoara baza unor contracte comerciale. Acest tip de servicii poate fi furnizat nu doar in Marea Nordului, ci oriunde pe glob, la cererea companiilor care detin licente de explorare”, a explicat Radu Petrescu.
UPetrom, peste 5.000 de angajati
In Marea Nordului, exista cele mai stricte conditii de respectarea a mediului, din lume, iar GSP trebuie sa se conformeze si sa respecte prevederile tehnice si de protectia mediului in vigoare la nivelul industriei globale de petrol si gaze. UPetrom a obtinut cele 2 contracte de la Wintershall Noordzee, din Olanda, membra a BASF Group, lider mondial in domeniul chimiei.
Societatile din cadrul grupului UPetrom desfasoara activitati de foraj in larg si pe uscat, proiectare si constructie de echipamente de producție pentru campuri petroliere, precum si in sectorul turismului.
UPetrom are mai mult de 5.000 de angajati și opereaza in intreaga lume, cu birouri in Romania, Canada, Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Federatia Rusa, Kazahstan si Uzbekistan.
Citeste si: GSP foreaza in Marea Nordului