Greu de reciclat: becurile

Surse de lumina si de …probleme

Becurile arse si tuburile fluorescente uzate sunt deseuri cu valoare economica negativa, iar din acest motiv firmele de colectare le evita.

Aceasta problema este semnalata de RECOLAMP, asociatie specializata in colectarea echipamentelor de iluminat.

Cele doua componente ale lor, corpurile si sursele, trebuie colectate separat.

“Strategia noastra in 2012 a constat in cresterea colectarii atat pentru corpuri de iluminat, cat si pentru surse. Partenerii nostri colectori sunt mai motivati sa identifice deseurile de corpuri, datorita faptului ca acestea au valoare economica. In paralel, am continuat sa investim pentru a colecta din ce in ce mai mari cantitati de lampi – deseuri cu valoare economica negativa. In ceea ce priveste acest tip de produse, colectarea se realizeaza mult mai anevoios”, a declarat Bela Kovacs, directorul general al RECOLAMP.

Anul trecut s-au reciclat 520 de tone de deseuri

Pe ansamblul anului 2012, RECOLAMP a colectat si reciclat 520 de tone de deseuri de echipamente de iluminat. Fata de anul 2011, cantitatea totala este mai mare cu peste 350 la suta.

RECOLAMP este o organizatie non-profit fondata in anul 2007 de General Electric, Osram Romania si Philips Romania.

La nivelul anului 2012, RECOLAMP a reprezentat 145 de producatori romani care au transferat Asociatiei obligatiile legale de gestiune a deseurilor de echipamente electrice si electronice. In numele lor, Recolamp administreaza un sistem propriu de colectare la nivel national, format din peste 8500 de puncte.

Sursele de lumina uzate sunt deseuri periculoase

In bilantul RECOLAMP pe anul 2012, directorul general Bela Kovacs recunoaste ca se impune dezvoltarea “infrastructurii” pentru surse de lumina uzate, care trebuie colectate selectiv si ridicate gratuit.

Consumatorii finali trebuie sa fie informati cu privire la necesitatea gestiunii speciale a acestui tip de deseu periculos”, subliniaza Bela Kovacs.

RECOLAMP si-a propus continuarea activitatii de identificare a organizatiilor mari producatoare de deseuri din echipamente de iluminat. Pentru acestia au fost organizate campanii de colectare si au fost oferite premii “verzi”, cum ar fi bicicletele.

Un asemenea program a fost „Ziua verde in organizatia ta”, organizat de RECOLAMP si Ecotic, cu sprijinul Ministerului Mediului si al Garzii de Mediu.

“Acesta reprezinta exemplul perfect pentru modul in care am incercat sa comunicam integrat si accesand toate canalele de comunicare disponibile despre faptul ca este usor si gratuit sa gestionezi corect deseurile de surse de lumina”, spune Roxana Sunica, director de marketing al RECOLAMP.

In anul 2012, RECOLAMP a avut un venit de 6.120.208 lei. Acesta a provenit din aplicarea Timbrului Verde in valoare de 0,9 Lei (plus TVA) celor 6.800.231 unitati de echipamente de iluminat puse pe piata romaneasca de catre membrii Recolamp. In comparatie cu anul precedent, piata echipamentelor de iluminat din Romania s-a mentinut, in 2012, la acelasi nivel.

In schimb, in anul 2012, RECOLAMP a fost prima asociatie colectiva din Romania care a beneficiat de fonduri europene. Acest lucru a fost realizat in cadrul unui program mixt, Romania – Ungaria. Programul a fost intitulat „Reducerea poluarii cu substante toxice prin imbunatatirea managementului deseurilor de surse de lumina in judetele de la granita dintre Ungaria si Romania”.

In cadrul acestui program a fost construita si o fabrica, in Ungaria, unde se recicleaza deseuri colectate in ambele tari. Fabrica este pozitionata la 60 de kilometri de frontiera, iar materialele rezultate din deseuri servesc la producerea de noi surse de iluminat.

Potrivit directorului general Bela Kovacs, tinta obligatorie de reciclare, 40 la suta, a fost atinsa in 2012 in Romania, dar trebuie urmarita in continuare, incercand si cresterea ponderii deseurilor provenite din surse de iluminat.

spot_img

Ultimele știri