Greenpeace Romania: ”Putin! Salveaza Arctica, nu Gazprom!”

Greenpeace Romania a organizat in urma cu putin timp un protest in fata Ambasadei Rusiei la Bucuresti, prin care isi exprima opozitia ferma fata de planul initiat de compania ruseasca Gazprom de a exploata si comercializa titei din largul coastei nord-estice a Marii Peciora din Arctica.

Activistii Greenpeace au afisat un banner pe care scria ”Putin! Save the Arctic not Gazprom !” (”Putin! Salveaza Arctica nu Gazprom!”). Ei au fost insotiti si de un voluntar imbracat intr-un costum de urs polar, purtand un banner prin care cerea, simbolic, sa fie salvat (”Save me!”).

“Forarile prevazute de giganti ai energiei precum Gazprom in Marea Peciora si Shell in Alaska nu fac decat sa afecteze grav singurul loc de pe planeta neatins pana acum de activitatile de industrializare ale omului. ”Este vorba de un proces viclean si inutil de industrializare, atata timp cat Pamantul are surse de energie regenerabile suficiente, care si-au dovedit deja eficienta si impactul social si de mediu pozitiv” a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

“Astfel, pe de o parte, emisiile de CO2 cauzate de utilizarea combustibililor fosili, precum titeiul, au condus la agravarea procesului de incalzire globala si implicit la topirea calotei de gheata a Pamantului, aflata acum in imposibilitatea de a-si indeplini rolul dovedit de scut impotriva incalzirii planetei. Calota de gheata arctica actioneaza ca un urias reflector al caldurii ce mentine ”racoarea” planetei. Chiar la inceputul acestei saptamani, oamenii de stiinta de la US National Snow and Ice Data Center au anuntat ca suprafata calotei de gheata arctica se afla la un nivel minim record”, se arata intr-un comunicat al organizatiei Greenpeace Romania.

"Pericolul deversarilor de titei in Arctica este urias. Saptamana trecuta, Greenpeace Rusia impreuna cu alte organizatii ecologiste au dat publicitatii rezultatele unui studiu elaborat de centrul rus ”Informatika Riska” privind posibilele situatii de contaminare cu titei ce ar putea fi cauzate de activitatea platformei marine a Gazprom. Expertii au analizat mii de mii de scenarii posibile si au ajuns la concluzia ca suprafata contaminata ar putea fi de 140.000 km2 de apa in Oceanul Arctic si de 3.000 km2 de coasta, locuita de comunitatile indigene”, sustin reprezentantii Greenpeace Romania.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri