Cum încearcă Greenpeace să protejeze pădurile virgine din România

Aproximativ 90 de voluntari Greenpeace din România și din alte 9 țări europene vor încerca să îndeplinească procedurile necesare pentru a include o pădure virgină în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Este vorba despre pădurea din zona Cumpăna, situată pe malul lacului Vidraru, în bazinul râului Argeș.

pădurile virgine din România

Timp de 3 săptămâni, pe teren vor merge voluntari din România, Austria, Germania, Olanda, Ungaria, Croația, Finlanda, Slovacia, Slovenia și Elveția. Aceștia vor inventaria zona și vor depune documentația necesară pentru înscrierea și protejarea ei. De asemenea, vor raporta eventualele tăieri ilegale, folosind un ghid de depistare a acestora și platforma de sesizări www.salvezpadurea.ro.

De ce trebuie protejate pădurile virgine din România

Potrivit WWF, pădurile virgine sunt ultimele zone de pe glob în care natura supraviețuiește în formă pură, fără intervenții umane. Regiunea carpatică adăpostește 322.000 de hectare de astfel de păduri, dintre care 250.000 de hectare se află în România. Însă doar 18% dintre acestea se găsesc în arii protejate. Restul riscă să fie distruse, în mod legal.

Greenpeace estimează că România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile virgine și cvasivirgine pe care le deținea.

Ministerul Mediului a luat însă primele măsuri pentru prevenirea defrișărilor în astfel de zone. În luna iulie 2016, a intrat în vigoare un ordin privind constituirea unui Catalog național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. În termen de 3 luni, autoritățile locale trebuie să transmită celor centrale situația pădurilor virgine și cvasi-virgine. Catalogul ar trebui să fie finalizat în luna decembrie 2016.

Cum putem salva pădurile virgine din România

Prin acțiunea organizată, Greenpeace încearcă să ofere un exemplu și să determine și autoritățile să acționeze. Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei Greenpeace de protejare a pădurilor, a cerut ministerului măsuri suplimentare:

Pentru ca acest întreg patrimoniu natural inestimabil să fie salvat, cerem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să impună un moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine și cvasivirgine și să inițieze de urgență un proiect național de inventariere a tuturor celor rămase pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine recent constituit. Pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO trebuie să fie introduse de urgență și cu prioritate Catalog.

La rândul lor, cetățenii pot susține salvarea ultimelor păduri virgine și cvasivirgine ale Europei, semnând o scrisoare redactată de Greenpeace și adresată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri