Cum poți improviza în bucătărie ca să folosești ce ingrediente ai în frigider

Rareori respectăm rețeta ca la carte și nu ne ferim a improviza atât timp cât folosim ingredientele din frigider și evităm astfel aruncarea lor. Iată ce trebuie să știi dacă până acum ai respectat rețeta întocmai.

Cum poți improviza în bucătărie ca să folosești ce ingrediente ai în frigider

Un studiu recent, realizat în Marea Britanie, a analizat comportamentul a 1500 de persoane în bucătărie, iar concluzia a fost că numai 7% dintre aceștia respectă rețeta atunci când gătesc acasă. Restul improvizează cu ce ingrediente au în frigider, doar ca să nu le arunce și ca să economisească niște bani.

Pentru cei mai mulți, rețetele sunt ceva după care să se ghideze, „sugestii” sau „puncte de plecare”.

Sfaturi pentru a improviza în bucătărie

Dacă nu te simți stăpână pe tine astfel încât să improvizezi în bucătărie, începe cu schimbări mici. Iată câteva indicații de început:

Nu înlocui ingredientele dintr-o rețetă nouă. Dacă abia testezi o rețetă, nu e cea mai înțeleaptă decizie să faci schimbări din prima. Respectă ingredientele și indicațiile, ca să nu riști să arunci totul, iar când simți că stăpânești rețeta poți să faci modificări.

Legumele sunt versatile. Dacă faci supă, salată sau paste cu legume, sunt slabe șanse ca o legumă sau două în plus, față de rețetă, să strice gustul. Totuși, apelează la bunul simț când faci asta. Dacă pui ridichi în paste s-ar putea să le cam strici gustul.

Verifică pe Google. Dacă dintr-o rețetă îți lipsește un ingredient, dar ai altceva cu care l-ai putea înlocui, tastează pe Google numele rețetei alături de ingredientul tău. Verifică ce rezultate îți sugerează, ce ingrediente mai sunt în rețetă și dacă poți să o faci.

Abține-te să improvizezi la copt. Înlocuitul și adăugatul unor ingrediente funcționează la gătit pe aragaz, dar atunci când ai de copt un tort sau o prăjitură riscul este cam mare.

Gustă ingredientele împreună înainte să improvizezi cu ele, așa poți să prevezi un eventual dezastru.

Nu improviza atunci când ai musafiri sau ți-e foarte foame, căci riști foarte mult. Acordă-ți o după amiază de sâmbătă în care să fii relaxat și să ai tot timpul din lume să te documentezi și să decizi cum poți folosi ce ai în frigider.

Fii pregătit să dai greș din când în când. Deși e o risipă alimentară pe care nu și-o dorește nimeni, se poate întâmpla ca improvizația ta să nu iasă și să fii nevoit să arunci mâncarea cu totul. Chiar și așa, vezi dacă o poți da totuși animalelor din curte.

Înlocuitori pentru ingrediente

Iată cum poți improviza atunci când îți lipsesc anumite ingrediente și nu vrei să le cumperi pentru o singură rețetă:

Carne –> dublează porția de legume; ciuperci, soia, linte, fasole, năut

Unt –> ulei de cocos (pentru aluat care trebuie copt)

Unt topit –> ulei de floarea soarelui

Lapte de origine animală –> lapte vegetal din nuci, semințe (nuci, alune, migdale, caju, semințe de dovleac, susan, floarea soarelui etc.), soia sau cocos

O cană de smântână –> o cană de lapte dulce gras și una sau două linguri de unt

Cacao –> ciocolată amăruie dată pe răzătoare

Miere –> un amestec de zahăr brun și o cantitate redusă de apă, atât cât să obții consistența mierii

Iaurt –> brânză proaspătă de vaci; smântână degresată

Smântână pentru gătit –> două părți de lapte integral și o parte de unt topit, nesărat

Oțet din vin alb –> cantitate dublă de zeamă de lămâie

spot_img

Ultimele știri