Două treimi din energia pe care o vom produce în 2030 va fi obținută din surse regenerabile, urmând ca, până în 2050, să nu mai existe deloc nevoia de a folosi resurse convenționale. Acestea sunt estimările experților Greenpeace, care au publicat astăzi o noua ediție a raportului „energy [r]evolution”.
„Sectorul energiilor regenerabile se dezvoltă, în ciuda subvențiilor de 2 ori mai mici comparativ cu cele din sectorul combustibililor fosili (unde investițiile sunt de 550 de miliarde de dolari anual)”, se precizează în raport.
În 2014, 21% din energia produsă la nivel global a fost obținută din surse regenerabile. Sectorul a fost dominat de energia fotovoltaică, de energia eoliană și de cea hidraulică. Cu ajutorul celor 3 tehnologii, anul trecut a fost produsă o cantitate de energie de 127 GW.
Încălzirea și răcirea cu resurse regenerabile a rămas în urma sectorului energetic. Totuși, s-a înregistrat o creștere cu 9% a folosirii colectoarelor solare și a pompelor geotermale. Producția de energie obținută din biomasă a rămas relativ constantă, crescând cu doar un procent comparativ cu anul 2013.
În fiecare an, numărul mașinilor electrice s-a dublat, ajungând la 665.000. Conform analiștilor, dezvoltarea și ieftinirea tehnologiilor capabile să stocheze energia ar putea conduce la evoluții viitoare pozitive, în ciuda faptului că folosirea combustibililor fosili a crescut în 2014 cu 8,4%, comparativ cu anul anterior.
În acest ritm, Greenpeace estimează că, până în 2030, 64% din energia produsă va fi din surse regenerabile, iar, până în 2050, nu vom mai avea nevoie de alte resurse decât cele regenerabile pentru a asigura întreaga cantitate de energie necesară.
„Chiar dacă predicțiile noastre trecute legate de potențialul de dezvoltare a sectorului energiilor regenerabile părea fantezist sau nerealist, acestea s-au confirmat. Agenții din sectorul energetic, instituțiile financiare și companiile energetice din sectorul combustibililor fosili au fost cele care au subestimat potențialul de creștere a sectorului.”
Recomandările Greenpeace pentru evoluția energiei regenerabile
Pentru ca sectorul energiei regenerabile să continue trendul ascendent, specialiștii Greenpeace cer guvernelor să acționeze.
„Cadrul legislativ care reglementează piața energetică trebuie adaptat la evoluțiile tehnologice recente, astfel încât tranziția către o piață energetică 100% verde să poată fi realizată.”
Conform specialiștilor Greenpeace, ar fi nevoie de o investiție anuală globală de un trilion de dolari pentru ca sectorul să prospere. Totodată, ei estimează că investițiile vor fi recuperate până cel târziu în 2030, întrucât tranziția către un sistem energetic verde ar genera economii de 1,07 trilioane anual.
Viitorul energetic, în viziunea Greenpeace
Raportul cuprinde și un scenariu ideal de evoluție pentru sectorul energetic. Specialiștii Greenpeace estimează: că întregul consumul de energie va scădea odată cu dezvoltarea transportului în comun; că electricitatea va înlocui complet combustibilii fosili; că vom renunța imediat la a folosi cărbune, gazul rămânând singura resursă tradițională tolerată; și că, pentru a ne încălzi, vom folosi colectoare solare, centrale geotermale și hidrogen, în loc de combustibili fosili.
Autorii raportului avertizează că cea mai dificilă tranziție va fi cea din industria transporturilor, în special în în sectorul aerian și cel naval. Totuși, consideră că și aici pot fi identificate soluții, precum folosirea biocombustibililor, a hidrogenului sau a combustibililor sintetici obținuți folosind energie electrică din surse regenerabile.
Citește și:
În ce țări e profitabil să investești în regenerabile
Investițiile din regenerabile, la un pas de colaps
Regenerabilele înlocuiesc cu succes centralele nucleare în țările cele mai populate ale lumii
Jumătate din electricitatea Uniunii Europeane va proveni din surse regenerabile până în 2030