Greenpeace a găsit microplastice și substanțe chimice toxice în Antarctica

Microplasticele au contaminat chiar și cele mai sudice ape ale pământului. În cadrul unei expediții Greenpeace în Antarctica, au fost găsite microplastice în mai mult de jumătate dintre mostrele de apă, precum și chimicale periculoase pentru viața sălbatică în majoritatea mostrelor de zăpadă.

Greenpeace a preluat mostrele într-o expediție care a avut loc în primele trei luni ale anului 2018, în încercarea de a completa datele disponibile despre poluarea cu microplastice în Antarctica. Rezultatele au fost publicate în documentul „Microplastics and Persistent Fluorinated Chemicals in the Antarctic”.

Cercetătorii au găsit cel puțin un microplastic per litru de apă în șapte din opt mostre de apă de suprafață. Dintre cele nouă mostre luate cu dispozitive de preluare a apei (manta trawls), două mostre conțineau microplastice. Cele mai des întâlnite fibre de microplastice au fost poliesterul și nailonul.

apiland.ro

Greenpeace au căutat semne de poluare cu substanțe alchilate polifluorinate (PFAS). Aceste chimicale sunt folosite în procese industriale și pentru produse comerciale, fiind folosite ca hidrofuge pentru echipamentele sportive. Se descompun foarte încet odată ce intră în mediu și au un impact negativ asupra dezvoltării și reproducerii animalelor sălbatice. Greenpeace a găsit aceste substanțe în șapte din nouă mostre de zăpadă.

„Am putea crede că Antarctica este o zonă sălbatică îndepărtată și curată, însă de la poluare și schimbări climatice la pescuitul industrial de krilli, amprenta umană este clară. Aceste rezultate arată că până și cele mai îndepărtate habitate ale Antarcticii sunt contaminate cu deșeuri de microplastic și substanțe chimice periculoase persistente.”, a declarat într-un comunicat de presă Frida Bengtsson, campaginer  Protect the Antarctic în cadrul Greenpeace.

Cercetările Greenpeace fac parte din campania care își propune să creeze cea mai mare rezervație naturală din lume în regiunea Antarcticii. Sanctuarul ar cuprinde 1.8 milioane de kilometri pătrați, având scopul de a proteja viața sălbatică și de a contribui la eforturile de diminuare ale schimbărilor climatice. Propunerea va fi dezbătută în cadrul unei conferințe a națiunilor antarctice în luna octombrie a acestui an.

Frida Bengtsson a declarat că rezultatele expediției confirmă nevoia pentru un astfel de sanctuar.

„Plasticul a fost găsit acum în toate colțurile oceanelor noastre, de la Antarctic la Arctica și în cel mai adânc punct al oceanului, Groapa Marianelor. Avem nevoie de măsuri urgente pentru a reduce fluxul de plastic către mările noastre și avem nevoie de rezervații marine de mare anvergură – cum ar fi un imens Sanctuar al Oceanului Antarctic pe care îl cer peste 1.6 milioane de oameni – ca să protejăm viața marină și oceanele noastre pentru generațiile viitoare.”

Pe lângă deșeurile de plastic și substanțele poluante, membrii expediției au găsit numeroase deșeuri provenind de la industria de pescuit în apele Antarcticii.

„A fost foarte trist să vedem geamanduri, plase și prelate plutind printre iceberguri. Le-am scos din apă, dar mi-am dat seama clar că trebuie să punem părți vaste din această zonă în afara limitelor pentru activitatea umană dacă vrem să protejăm viața sălbatică incredibilă a Antarcticii.”, a declarat Bengtsson.

Situația din Antarctica este foarte similară cu cea din Arctica, care este afectată aproape în întregime de poluarea cu deșeuri de plastic, majoritatea provenind de la echipamente de pescuit, și particule de microplastic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri