Graurii din Constanta ar fi putut muri doar daca borhotul era otravit

Cei peste 30 de grauri care au fost gasiti morti la sfarsitul saptamanii trecute in cartierul constantean Far au murit cel mai probabil din cauza faptului ca borhotul de struguri din care au ciugulit a fost otravit.

„Daca boabele de struguri ar fi fost doar stricate, graurii nu ar fi patit nimic. Cred insa ca borhotul aruncat intre blocurile din cartierul Far a fost otravit si asta a dus la decesul pasarilor. Graurii se adapteaza usor si pot manca aproape orice cu conditia ca hrana sa nu contina in cantitati mari pesticide sau alte substante toxice”, a declarat pentru „Green Report”, biologul Paul Szekely de la Societatea Ornitologica Romana (SOR), Filiala Constanta.
Paul Szekely mai spune ca in aceasta perioada este normal ca pasarile sa moara de foame sau din cauza frigului.

„Nu de putine ori multe pasari aflate in cautare de hrana au gasit pe camp graunte tratate cu pesticide sau resturi de hrana otravite le-au inghitit si au murit. In plus unele nu rezista la frig si in perioadele in care temperaturile sunt foarte scazute mor inghetate”, explica Paul Szekely.
Acest incident petrecut la Constanta pare, dupa parerea specialistilor, sa fie unul comun, deoarece, mai ales iarna, destule pasari mor infometate ori, uneori, ciugulesc de pe camp graunte otravite.

„Moartea pasarilor in acest sezon este un lucru obisnuit. Acest caz pare sa devina insa unul deosebit din cauza valvei din presa, iscata de moartea celor peste 5.000 de pasari din America”, a mai spus Paul Szekely, biolog la SOR-Constanta.

Directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta, doctorul Romeu Lazar, sustine ca adevarata cauza a mortii graurilor a fost depistata dupa ce pasarilor "le-a fost deschis stomacul muscular, adica pipota, in stomacul glandular nefiind gasit nimic”, potrivit Hotnews.

Insa, doctorul Romeu Lazar nu a specificat, deocamdata, daca pasarile au fost otravite si nici nu a mentionat care sunt substantele care au dus la decesul graurilor.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri