Miliarde de particule de plastic plutesc in Marea Mediterana

In Marea Mediterana ar putea exista circa 250 de miliarde de microparticule din plastic, arata rezultatele unei expeditii stiintifice realizate in 2010 prin programul Mediterranean En-Dangered, informeaza agentia Xinhua.

Principalul obiectiv al programului, care se va incheia in 2013, este de a cuantifica distributia poluarii cu plastic si a intelege mai bine dinamica acestuia in Marea Mediterana.

Microparticulele de plastic au dimensiuni mai mici de 5 milimetri si, in mare parte, sunt invizibile privirii omenesti. Cercetatorii au prelevat mostre de apa de la o adancime de 20 de centimetri din 40 de situri localizate in bazinul de nord-vest al Marii Mediterane, in apropierea Frantei si a Italiei.

Circa 90% dintre mostre contineau particule de plastic. Unele mostre aveau chiar de sase ori mai multe microparticule decat planctonul, ceea ce inseamna ca biomasa marina era dominata de masele plastice.

In general, resturile microscopice care plutesc pe Marea Mediterana contin 115.000 de particule pe kilometru patrat, ajungand chiar la 892.000 de particule.

Concentratia de resturi de plastic descoperita in Mare este similara cu cea masurata in Atlantic sau in “Insula de Gunoaie” din Pacific, care are o concentratie enorma de deseuri de plastic. Totusi, aceste prime descoperiri ar trebui extrapolate cu anumite rezerve, deoarece zonele din care au fost colectate mostre de apa sunt limitate geografic.

Cantitatea de plastic care ar putea fi fabricata in urmatorii zece ani se va apropia de intreaga productie a secolului XX. Plasticul este un poluator major al vietii marine, iar impactul microparticulelor din plastic asupra organismelor si mediu este inca necunoscut.

 

spot_img

Ultimele știri