Granturi norvegiene pentru mediu, in valoare de 8 milioane euro

Doua noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE si norvegiene, cu o valoare cumulata de peste 14 milioane de euro, au fost semnate recent, scrie Agerpres.

Prin cel dintai program, „Monitorizarea mediului si planificare si control integrat”, sunt alocate Romaniei granturi in valoare de peste 8 milioane de euro. Sumele vor fi utilizate pentru imbunatatirea respectarii legislatiei in domeniul mediului, prin proiectul predefinit „Imbunatatirea cunoasterii in domeniul amenajarii teritoriului”. Proiectul va fi implementat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Romania in cooperare cu Autoritatea norvegiana de cadastru si cu Registrul din Islanda„, potrivit Agerpres.

Prin cel de-al doilea program, „Intarirea capacitatii si cooperare institutionala intre institutiile publice, autoritatile locale si regionale romanesti si norvegiene”, sunt alocate Romaniei granturi in valoare de 6 milioane de euro. Prin acest program urmeaza sa fie finantate doua proiecte.

Granturile SEE si norvegiene alocate Romaniei in perioada 2009-2014 sunt in valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Acestea vor sustine programe si proiecte din 21 de domenii. Pana in prezent, au fost semnate noua din cele 21 de programe”

Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

In perioada de finantare 2004-2009, Romania a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii-cheie, precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbtie ajungand la 85%”, subliniaza Agerpres.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri