Gradinile zoologice, scoase de sub lupa dezvoltatorilor imobiliari

Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice sau prevazute astfel in documentatiile de urbanism, este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora, precizeaza noul amendament al unei Ordonate de Urgenta aprobate de Guvern.

La initiativa Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Guvernul a aprobat promovarea unor amendamente la Ordonanta de urgenta nr.114/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr.195/2005 privind protectia mediului.

’Speram ca prin promovarea acestor amendamente sa punem punct speculatiilor imobiliare dezvoltate in jurul terenurilor amenajate ca gradini zoologice, a caror destinatie nu mai poate fi schimbata acum decat in cazul transformarii gradinilor zoologice in gradini botanice sau spatii verzi,’ a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat la MMDD.

Amendamentele propuse stipuleaza ca aceasta obligatie revine atat persoanelor fizice si juridice, cat si autoritatilor publice locale care, in caz contrar, sunt obligate sa aduca terenul la starea initiala, pe cheltuiala proprie.

O alta modificare prevede ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca gradini zoologice si prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor constituie infractiune.

Ministerul, la initiativa secretarului de stat Lucia Varga, a organizat, in acest an, mai multe dezbateri publice legate de acest subiect, in diferite zone, prin intermediul carora membri ai legislativului au constatat direct opiniile organizatiilor neguvernamentale referitoare la problematica spatiilor verzi.

Mentinerea si modernizarea gradinilor zoologice a fost mereu un obiectiv important in actiunea secretarului de stat, care militeaza in acest sens, si doreste sa sprijine in mod activ autoritatile locale in vederea finantarii proiectelor de investitii pentru extinderea si modernizarea gradinilor zoologice.

Gradinile zoologice in care nu se vor realiza investitii pentru extindere si modernizare risca sa sa fie inchise in viitor, situatie pe care MMDD incearca sa o evite.

In prezent, in Romania exista 41 de gradini zoologice, din care 32 gradini zoologice propriuzise, sase acvarii publice, un delfinariu si trei terarii. Din numarul total de gradini zoologice, 28 sunt in proprietatea autoritatilor publice locale, iar 13 sunt detinute de Muzee de Stiintele Naturii si de catre proprietarii privati.

In ianuarie 2008, in cadrul unei alte dezbateri publice privind problematica spatiilor verzi din Romania, organizate la initiativa Luciei Ana Varga, secretar de stat in MMDD, la care au participat reprezentanti ai organizatiilor ne-guvernamentale, ai autoritatilor locale din Romania, reprezentanti ai asociatiilor comunelor, oraselor si municipiilor dar si ai mass-media, s-a discutat modalitatea de atragere a societatii civile in sprijinirea proiectelor de imbunatatire a calitatii mediului prin extinderea spatiilor verzi, dar mai ales prin interzicerea schimbarii destinatiei terenurilor prevazute ca spatii verzi.

Lucia Ana Varga anuntase, in cadrul dezbaterii, intentia de a continua si in 2008 implementarea programelor privind spatiile verzi, mentionand ca prin Hotararea de Guvern nr.1256 au fost finantate in anul 2007 un numar de 102 parcuri prin ’Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati’.

spot_img

Ultimele știri