Exportul de DEEE-uri, o problema a Europei

O problema cu care se confrunta toata Europa si una dintre cauzele care conduc la imposibilitatea atingerii targetului impus de Uniunea Europeana la colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, de patru kilograme pe cap de locuitor, este exportul ilicit de DEEE, a declarat, marti, la un forum pe probleme de mediu, presedintele Asociatiei Eco Tic, Valentin Negoita.

El a explicat ca un raport din aprilie al unei organizatii europene arata ca la nivelul UE nu se colecteaza si nu se recicleaza decat aproape o treime din potentialul de DEEE, pentru ca exista o cerere masiva din partea Indiei si a Chinei, care vor sa valorifice aceste resurse.

In opinia acestuia, atingerea targetului impus de UE la colectarea de DEEE este imposibil de atins, din mai multe motive. Referitor la acest subiect, el a explicat ca Europa se confrunta cu doua realitati. Pe de o parte, exista tarile dezvoltate si disciplinate, cum ar fi statele nordice – Suedia si Norvegia, care colecteaza 12 – 16 kilograme de DEEE pe cap de locuitor, la care se adauga Olanda si Belgia, cu 6 – 8 kilograme pe locuitor. Pe de alta parte, la polul opus, se situeaza tarile mai putin disciplinate, precum Italia sau Franta, care nici pana in prezent nu au ajuns sa adune cele patru kilograme de DEEE pe cap de locuitor.

Cea de-a doua realitate priveste tarile care s-au integrat in Uniunea Europeana in 2004, in care, dupa trei ani de colectare selectiva, s-a constatat ca nu se poate strange mai mult de 1,5 – 1,7 kilograme pe cap de locuitor, cu exceptia Cehiei, unde se colecteaza putin peste medie.

Unul dintre motivele care duce la aceasta situatie este puterea de cumparare mai scazuta cu 30-40 la suta in aceste tari comparativ cu statele dezvoltate, la care se adauga mentalitatile diferite fata de tarile vestice, intrucat "noi nu ne despartim foarte repede de vechiul televizor". Un alt motiv valabil pentru Romania este infrastructura precara de colectare a DEEE.

Din aceste motive, Comisia Europeana vrea sa modifice Directiva Europeana 96/2002/CE pentru a schimba targetele de colectare a DEEE. Ecuatia pe care probabil o vor folosi in stabilirea acestor targeturi, potrivit lui Negoita, va consta in corelarea tintei de colectare a unei tari cu totalul echipamentelor vandute. "Aceasta este in discutie si se prefigureaza", a subliniat presedintele Eco Tic.

spot_img

Ultimele știri