Girafa și cimpanzeul, acum pe lista speciilor protejate

Delegații Convenției de la Bonn (CMS COP12) au luat decizii în legătură cu 34 de specii de animale sălbatice care vor beneficia de acum încolo de protecție la nivel global. Printre ele, se numără girafa, cimpanzeul și leul.

specii protejate
Girafa este acum specie protejata

Convenția de la Bonn pentru protejarea speciilor migratorii de animale sălbatice (CMS COP12) a avut loc săptămâna trecută la Manila, Filipine. Guvernele lumii au fost reprezentate de peste 1.000 de participanți din toate regiunile lumii.

Delegații au luat decizii privind soarta speciilor amenințate cu dispariția și au actualizat listele cu animalele care vor beneficia de măsuri de protecție specială.

Cimpanzeul, amenințat cu dispariția

Lista denumită Appendix I cuprinde speciile care sunt aproape de extincție în mediul natural. Includerea unei specii pe această listă obligă statele care sunt parte a Convenției să ia măsuri stricte de protejare a exemplarelor rămase în libertate, inclusiv să le păstreze și să refacă habitatele.

Pe această listă a fost adăugat în premieră cimpanzeul. Efectivele de cimpanzei s-au redus la jumătate în numai trei generații, habitatul natural al speciei fiind și el în pericol. Pe lista „roșie” se mai regăsesc și Măgarul Sălbatic African, considerat strămoșul măgarilor domestici de azi, calul sălbatic Przewalski, nativ al stepelor central-asiatice, foca Caspiană, singurul mamifer marin din Marea Caspică și ursul mongolez Gobi, o subspecie a Ursului Brun care trăiește în regiunile deșertice din Mongolia și China. În prezent, au mai rămas doar 45 de exemplare de urs Gobi în libertate.

specii protejate
Ursul Gobi, numai 45 de exemplare rămase în libertate

Girafa, leopardul și leul sunt specii protejate

Lista care include speciile amenințate, dar nu în pericol de dispariție, a căror conservare necesită implementarea unor acorduri internaționale, se numește CMS Appendix II. Speciile sunt adăugate ori șterse de pe cele două liste, CMS Appendix I și II, în funcție de evoluția numărului de exemplare care trăiesc în libertate.

În cadrul întrunirii, girafa a fost pentru prima dată inclusă pe lista CMS Appendix II. Deși în multe țări sud-africane populațiile de girafe sunt în creștere, per total pe continentul african specia a intrat în declin, cu mai puțin de 90.000 de animale rămase în mediul natural.

Leopardul și leul au fost și ele incluse pe aceeași listă. Ecologiștii speră astfel să deschidă drumul unei cooperări internaționale pentru conservarea marilor carnivore africane.

Extincția anumitor specii este un proces natural, dar experții consideră că animalele sălbatice dispar de până la 10.000 de ori mai repede din cauza intervenției umane. Majoritatea animalelor aflate în pericol se confruntă cu restrângerea, alterarea sau distrugerea habitatului lor natural.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri