Compania petroliera ConocoPhilips Inc revizuieste planurile pe termen lung ale companiei referitoare la costurile reducerilor de emisii de gaze cu efect de sera si pasii necesari alinierii companiei in lupta cu incalzirea globala, a anuntat directorul executiv, citat de Reuters.
Initiativa Conoco copiaza politicile similare ale competitorilor europeni cum sunt BP Plc si Royal Dutch Shell Plc, care au fost mult mai rapizi decat companiile petroliere din Statele Unite in intelegerea legaturii dintre emisiile de CO2 si incalzirea globala.
Noul proces de planificare al Conoco este conceput pentru evaluarea impactului asupra companiei a investitiilor necesare pentru scaderea emisiilor de CO2 dar si costurile care ar putea interveni pentru emisii, intre 20 si 40 euro pe tona de CO2, in cazul in care SUA va semna un acord in acest sens.
"Vrem sa privim problema in detaliu, daca pretul certificatelor de CO2 va creste, trebuie sa vedem cum va afecta acest lucru investitiile pe care le facem", a declarat Jim Mulva, director executiv al ConocoPhilips.
Conoco deja a intrat pe piete in tari care au semnat Protocolul de la Kyoto, care cere reducerea emisiilor de CO2, dar volumul de emisii de gaze cu efect de sera vine din Statele Unite, unde compania este cel mai mare operator de rafinare a petrolului. "Suntem foarte implicati in solutionarea incalzirii globale. Programele voluntare sunt bune dar nu cred ca vom ajunge la o rezolvare doar cu programe de voluntariat", a mai spus Mulva.
Conoco a fost prima mare companie de petrol americana care a cerut legi federale pentru emisiile de CO2 in aprilie 2007.
Foto: unitedpacificenergy.com