Giddens: Dezinteresul politicienilor romani fata de schimbarile climatice va scoate tara din jocul economic global

Daca mediul politic din Romania si din intrega Europa de Est nu devine mai interesat de problema schimbarilor climatice, aceste state vor fi scoase din jocul noii economii, a declarat pentru Green Report, Lord Anthony Giddens. Tari precum Romania si Polonia sunt inca foarte dependente de energia bazata pe carbune, iar lipsa investitiilor prin pachete stimulative pentru o noua infrastructura economica, verde, va fi echivalenta cu a pierde intr-o noua economie globala.

Intrebat de ce Romania continua sa investeasca masiv in energie bazata pe carbune, sociologul explica: “Suntem in situatia de a face alegeri perfect rationale si atractive din punct de vedere economic, dar cu impact enorm asupra mediului inconjurator”.

“De aici rezulta ceea ce eu am numit Paradoxul Giddens. Ne bazam politicile pe un risc viitor prea abstract. Societatea reactioneaza atunci cand riscul devine amenintare reala, insa in cazul schimbarilor climatice va fi prea tarziu”, spune Giddens. Cand gazele cu efect de sera vor fi in atmosfera peste limitele acceptate, nu le vom mai putea lua inapoi.

Schimbarea structurala trebuie sa aiba loc si in modul in care se face politica nu numai business-ul, afirma Giddens. “Pana in ziua de azi nu am avut decat politici publice pe termen scurt. Trebuie sa ne intoarcem la planificare, insa planificarea de sus in jos reglementata de stat precum s-a intamplat la voi in anii 50 pana in anii 70”, zambeste sociologul. Politicile trebuie sa fie continue si nu determinate de cei patru ani in care un partid sau o coalitie se afla la putere.

Noi reglementari supranationale (EU) si nationale vor construi cadrul pentru o piata low-carbon, spune Giddens. Pana atunci trebuie “evitata polarizarea politica in relatie cu schimbarile climatice”. Italia este un exemplu de polarizare radicala a politicilor climatice: dreapta condusa de Berlusconi se afla de partea scepticilor, in timp ce socialistii, in mod traditional se simt promotorii luptei impotriva incalzirii globale. La fel si in SUA: Obama are unul dintre cele mai complexe planuri de lupta impotriva incalzirii globale, in timp ce republicanii se opun violent. Asadar, politicile privind schimbarile climatice nu tin de lupta dintre dreapta si stanga politica. Verdele nu este noul rosu, spune Giddens.

Politicile privind schimbarile climatice vor fi in mod necesar “normalizate”. Este nevoie de ceea ce eu numesc un “concorder”, un concept institutional care sa pastreze consens in problema efectelor economice si sociale ale schimbarilor climatice si care sa stabileasca o “responsabilitate fata de intregul glob pamantesc”.

Schimbarile climatice sunt o mixtura de riscuri si oportunitati care deja creeaza o noua economie si, mai ales, un nou stil de viata cu efecte sociale de neimaginat cu doua decenii in urma. “Suntem la sfarsitul sfarsitului istoriei”, glumeste Giddens, parafrazand expresia lui Francis Fukuyama. “In acest moment, ne putem gandi utopic la alte politici publice si la alte moduri de a face afaceri ori de a dezvolta societatile in care traim; putem gandi mai departe de dominanta capitalului, a pietei libere si a democratiei liberale”.

Securitatea energetica se suprapune incet incet peste schimbarile climatice si economia pe care o genereaza, deci nici o abordare prea radicala nu este benefica.

Anthony Giddens si-a lansat astazi, in cadrul seminarului “Economia si politica schimbarilor climatice” care a avut loc la Londra, cea mai recenta carte – „The Politics of Climate Change”. Sociologul este profesor la Colegiul Regal al Universitatii din Cambridge si director al prestigioasei London School of Economics and Political Science. Este autorul a 34 de carti, publicate in peste 30 de limbi, si a numeroase articole si recenzii.

spot_img

Ultimele știri