Ghetarii din vestul Antarcticii se topesc de 20 de ori mai repede ca in trecut

Bolovani de dimensiunea unei mingi de fotbal arata ca topirea ghetarilor din vestul Antarcticii s-a accentuat de 20 de ori. Acesti bulgari de piatra pot sa furnizeze si indicii despre o crestere viitoare a nivelului apelor, informeaza Reuters.

Piatra prinsa in stratul de gheata incepe sa reactioneze imediat dupa ce este expusa la aer din cauza contactului cu o serie de raze cosmice. Expertii au studiat bulgarii din trei ghetari pentru a descoperi de cat timp nu mai sunt acoperiti de gheata.

„Rezultatele initiale arata ca ghetarul din insula Pine s-a subtiat cu aproape patru centimetri pe an, in ultimii 5.000 de ani, in timp ce ghetarii din insulele Smith si Pope s-a subtiat doar cu doi centimetri pe an, in ultimii 14.500 de ani.

Aceste rate de topire sunt de 20 de ori mai mici decat in prezent cand observatiile din satelit si de la sol, facute dupa 1990, arata ca ghetarul din insula Pine s-a subtiat cu 1.6 metri pe an in ultimii ani.

Avand in vedere ca Antarctica a fost descoperita abia in 1820, exista putine masuratori istorice si putina intelegere a modului in care stratul de gheata ar putea reactiona in fata cresterii temperaturilor, consecinta directa a incalzirii globale.

Vestul Antarcticii ridica cele mai multe griji deoarece solul stancos de sub gheata se afla sub nivelul marii. Greutatatea ghetarilor il tine pe loc, dar cercetatorii se tem ca ar putea sa pluteasca in cazul in care calota se topeste.In acest caz, nivelul global al marilor ar creste cu 1.5 metri. Daca toata Antarctica s-ar topi in mii de ani, nivelul ar creste cu 57 de metri, inghitind multe dintre cele mai mari orase de pe glob si insulele de la altitudini joase.

„Am observat cea mai rapida rata a topirii in ultimele decenii si ne intrebam daca va continua sau daca va incetini”, a spus Joanne Johnson, de la British Antarctic Survey’s.

Ea a mai spus ca este posibil ca astfel de perioade de topire rapida sa fi existat si in trecut, dar ca aceste informatii nu sunt inca disponibile.

Cercetatorii de la universitatea britanica Durham si de la institutul german Alfred Wegener au participat de asemenea la studiu.

Mike Bentley de la universitatea Durham a spus ca atunci cand pietrele raman uscate si la altitudini mari, dupa topirea ghetarilor, sunt expuse puternicelor radiatii cosmice care creaza atomi cu elemente particulare. Aceste elemente sunt analizate in laborator.

Foto: reuters.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri