Ghetarii din Peru se topesc cu 20 de metri pe an

Topirea ghetarilor provocata de schimbarile climatice a dus la reducerea cu 26% a suprafetei acestora de pe muntii nordici din Peru in ultimii 33 de ani, informeaza Environmental News Network.

Aceasta reducere este echivalenta cu 188 de kilometri patrati din muntii Cordillera Blanca, cel mai inalt lant muntos tropical din lume. Aici se afla peste sapte sute de ghetari, dintre care Huascaran este declarat sit UNESCO.

Ghetarii se topesc cu 20 de metri pe an fata de 9 metri pe an in 1977, potrivit lui Marcos Zapata, seful unitatii de glaciologie de la Institutul National de Resurse Nationale (INRENA).

"In prezent multi ghetari se topesc si se inregistrezeaza o crestere a debitelor raurilor si izvoarelor", a declarat Nelson SantillAin, cercetator la INRENA.

Daca in prezent topirea nu are efecte negative majore, oamenii trebuie avertizati privind cresterile semnificative ale apelor in viitor. Cercetatorii estimeaza ca acest lucru va pune probleme in 2020.

Consecintele pot fi grave deoarece populatia si zonele agricole din apropierea ghetarilor cresc mult mai repede decat in deceniile trecute.

Cercetatorii au sugerat ecosistemul Paramos din nordul Anzilor ca o sursa altrnativa de apa pentru comunitati dupa disparitia ghetarilor. Ecosistemul retine si absoarbe apa din zonele umede.

Un studiu din 2002 arata ca Paramos este sursa de apa potabila pentru 13 milioane de peruani care traiesc pe coasta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri