Germania, pregătită să aloce 200 mil. euro pentru protecția mediului în Brazilia

Germania este pregătită să aloce 200 de milioane de euro pentru protecția mediului în Brazilia, inclusiv în regiunea amazoniană, a anunţat luni ministrul german al dezvoltării Svenja Schulze, care îl însoţeşte pe cancelarul Olaf Scholz într-un turneu în America de Sud care a mai cuprins Argentina şi Chile, potrivit AFP.

Scholz a sosit luni după-amiază la Brasilia, fiind primul lider occidental care se întâlneşte cu noul preşedinte Lula da Silva și a făcut mai multe postări pe contul său de Twitter, legate de această vizită.

Germania doreşte să „contribuie” împreună cu Brazilia la protejarea pădurilor ”după aceşti ani dificili”, a spus Svenja Schulze într-o conferinţă de presă comună cu noul ministru brazilian al mediului Marina Silva.

Schulze s-a referit la cei patru ani de mandat ai preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022), perioadă în care despăduririle în Amazonia au atins un nivel record.

Germania anunţase deja, la începutul acestui an, că îşi va relua contribuţia la Fondul Amazonia, în valoare de 35 de milioane de euro, după ce în 2019 fondul a fost îngheţat în contextul polemicilor despre mediu în mandatul lui Bolsonaro.

De asemenea, Berlinul va aloca 31 de milioane de euro pentru statele amazoniene din Brazilia pentru „proiecte de protejare şi utilizare durabilă a pădurilor”, a spus Svenja Schulze. Ea a adăugat că Germania va pune la dispoziţia agricultorilor 80 de milioane de euro ca împrumuturi în condiţii avantajoase pentru reîmpădurirea terenurilor.

Brazilia este plămânul lumii. Dacă are probleme, toţi trebuie să o ajutăm”, a subliniat Schulze.

Printre alte proiecte anunţate figurează o contribuţie germană la un fond de „garanţii pentru eficacitate energetică’‘ pentru IMM-uri şi două proiecte privind „lanţul de aprovizionare durabilă”.

În plus, Germania a promis să finanţeze un proiect care vizează „dezvoltarea energiilor regenerabile în industrie şi transporturi” şi un program de „reîmpădurire a zonelor degradate”.

Ministrul brazilian al mediului a apreciat că o parte a Fondului Amazonia, creat în 2008, ar putea fi alocată pentru „acţiuni urgente” în rândul comunităţilor indigene, precum Yanomami, care suferă de lipsa alimentelor şi de boli infecţioase din cauza activităţilor ilegale de spălare a aurului pe terenurile lor.

Citește și: De ce sunt elefanții vitali pentru salvarea planetei?

Acordul de la Paris: Ce înseamnă echitate în împărțirea sarcinilor pentru eliminarea CO2?

spot_img

Ultimele știri