Gazeta de Sud: Viza „cu motivatie“ pe masterplanul de deseuri

Masterplanul de gestionare a deseurilor in Dolj a mai facut un mic pas inainte. Consiliul Judetean (CJ) Dolj primeste in administrare de la Primaria Craiova terenul de care avea nevoie pentru a continua proiectul, dupa ce prefectura a dat hotararii consiliului municipal viza de legalitate „cu motivatie“.

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a anuntat vineri in cadrul unei conferinte de presa ca institutia pe care o conduce a „stampilat“ ca legala hotararea municipalitatii prin care terenul in cauza va intra in administrarea CJ Dolj. Insa, Georgescu a tinut sa ofere si o motivatie pentru viza de legalitate ori, s-ar putea spune, o „acoperire“ pentru viitor.

„Nu ne putem exprima asupra calitatii proiectului, dar putem prevedea anumite neajunsuri. Avand in vedere ca pe terenul prevazut in hotarare urmeaza sa se realizeze o statie de sortare a materialelor reciclabile si o statie de compostare a fractiei biodegradabile, consiliului judetean, caruia i se da in administrare terenul, ii revine obligatia sa ia toate masurile ce se impun in caz de poluare a mediului survenita pe raza municipiului Craiova“, a declarat prefectul Georgescu.

Masterplanul pentru gestionarea deseurilor este unul dintre proiectele care treneaza de o buna perioada de timp din cauza neintelegerilor aparute intre autoritatile locale implicate. In momentul in care municipalitatea craioveana decisese sa iasa din asociatia Ecodolj, fapt ce ar fi blocat proiectul, s-a pus problema stramutarii gropii de gunoi. Prefectul Eugen Georgescu si-a exprimat public dezacordul fata de planul integrat care porneste de la ideea sa colecteze deseurile din intreg judetul si sa se transporte la Mofleni, motivand ca masuratorile au demonstrat ca masele de aer se deplaseaza dinspre Mofleni spre Craiova timp de 120-140 de zile pe an.

„Amplasamentul acestei gropi nu este cea mai buna solutie“, a spus Georgescu.

Abia in urma cu o saptamana autoritatile craiovene au hotarat sa lase masterplanul pentru deseuri sa „curga“ prin adoptarea hotararii de consiliu. Acum, administratia judetului poate sa depuna cererea de finantare a planului integrat, proiect ce a fost avizat cu o finantare de 40,88 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Statia de sortare ce va fi construita pe terenul in cauza va avea o capacitate de 67.000 de tone pe an, iar statia de compost – 19.000 de tone de deseuri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri