Gazeta de Sud: Stop poluarii rutiere!

Sute de persoane s-au strans ieri in centrul Craiovei pentru a demonstra ca mijloacele alternative de transport nu polueaza si, in plus, sunt benefice pentru sanatate.

Sute de copii si adolescenti au participat la o serie de demonstratii si concursuri de alergare, de mers cu bicicleta, cu rolele sau cu trotineta, pe strada Theodor Aman (intre intersectiile cu strazile A.I. Cuza, Oltet si M. Kogalniceanu), care a fost inchisa traficului rutier in prima parte a zilei.

La acestea s-au adaugat demonstratii de scrima si fotbal realizate de elevii de la Liceul Sportiv „Petrache Triscu“ si de la Scoala 22. Aceste actiuni au avut loc in cadrul celei de-a IX-a editii a Saptamanii Mobilitatii Europene. Ca o noutate, Grupul Scolar Industrial (GSI) Electroputere a incercat sa atraga cat mai multi craioveni sa joace sah intr-o actiune realizata impreuna cu primaria si cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj.

„Obiectivul acestei actiuni, desfasurate sub sloganul «Sportul Mintii intr-un mediu sanatos», este sa promovam respectul pentru un mediu mai curat. Craiovenii au fost foarte receptivi“, a precizat Lili Popescu, profesor de matematica la GSI Electroputere. Craiovenii au spus NU poluarii si prin organizarea unui spectacol artistic in Piata „Mihai Viteazul“, precum si a unei expozitii de fotografie cu imagini din Banie.

„La manifestarile dedicate Saptamanii Mobilitatii Europene au participat aproximativ 450 de copii din gradinite si scoli, la care s-au adaugat peste 50 de cadre didactice, precum si parinti si bunici“, a declarat Octavian Popa, sef serviciu in cadrul Agentiei de Protectia Mediului Dolj. La acestia s-au adaugat membrii Asociatiei Veteranmont, ai Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Dolj, ai Asociatiei Pensionarilor, ai Primariei Municipiului Craiova, care au participat la un mars simbolic, cu plecare din Piata „Mihai Viteazul“, pe traseul English Park – strada Theodor Aman.

Mersul pe jos inseamna sanatate

Scopul campaniei este acela de constientizare a populatiei asupra impactului negativ pe care il are traficul auto asupra mediului inconjurator si sanatatii umane si de a incuraja cetatenii sa promoveze modalitatile de transport nepoluante.

„Tema din acest an promoveaza mobilitatea si sanatatea populatiei prin restrictionarea circulatiei rutiere, folosirea bicicletei, a mijloacelor de transport in comun si alternative. Oamenii trebuie sa inteleaga ca mersul pe jos inseamna sanatate. Masinile polueaza mediul inconjurator si ar trebui sa fie mai atenti cand le folosesc“, a atras atentia Octavian Popa.

spot_img

Ultimele știri