Gazeta de Sud: Poluarea de la CE Craiova, eliminata cu 64 de milioane de euro

CE Craiova trebuie sa finalizeze, la sfarsitul lui 2009, lucrarile de executie pentru eliminarea in fluid dens a cenusii. Pentru desulfurarea gazelor emise in atmosfera, complexul va cheltui alte 174 de milioane de euro.

Zgura si cenusa din haldele Complexului Energetic (CE) Craiova au dat bataie de cap conducerii unitatii. La fiecare vant mai puternic, nori densi de cenusa acopereau casele din cartierul craiovean Bariera Valcii sau din localitatea Isalnita. Solutia udarii cenusii cu aspersoare a fost considerata un compromis, intrucat cenusa era deja in aer inainte ca aspersoarele sa fie activate. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana (UE), tara noastra a primit termene clare de conformare la masurile de ameliorare a conditiilor de mediu. Unitatile care folosesc instalatii poluante trebuie sa cheltuiasca sute de milioane de euro pentru investitii de mediu. Astfel, intr-un timp relativ scurt (2012), cele trei Complexuri Energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova trebuie sa cheltuiasca 1,6 miliarde de euro pentru investitiile de mediu. CE Craiova a fost nevoita sa cheltuiasca 400 de milioane de euro, din care 270 de milioane – investitii directe de mediu. Majoritatea acestor bani reprezinta credite bancare destul de costisitoare, care nu vor aduce un plus la profitul societatii.

Haldele, acoperite temporar cu pamant

In acest context, vorbim de poluarea produsa de CE Craiova.

Reprezentantii societatii spun ca, intr-un timp relativ scurt, craiovenii nu vor mai respira sulf si cenusa. Astfel, cea mai arzatoare problema, cea a haldelor de cenusa si zgura, este in curs de rezolvare. Metoda folosita se numeste „evacuare in fluid dens“ – ceea ce inseamna ca se depune cenusa sub forma de pasta, care se intareste pentru a nu mai fi luata de vant. Finalizarea lucrarilor este programata pentru 31 decembrie 2009, insa vor intarzia cateva luni din cauza procedurilor greoaie de pregatire a licitatiei pentru contractul de executie. „Lucrarile merg bine, insa vom avea intarzieri din cauza formalitatilor prealabile licitatiei“, a precizat directorul CE Craiova, Constantin Balasoiu. Pentru Sucursala Craiova II Bariera Valcii, lucrarile au fost adjudecate la 31 de milioane de euro, in timp ce pentru sucursala Isalnita, acestea se ridica la 35 de milioane de euro.

Tehnologia eliminarii in „fluid dens“ presupune implementarea acestei metode treptat, astfel ca unele celule ale haldelor ce masoara 200 de hectare ar trebui sa mai ramana o vreme asa cum sunt acum. Pentru a preintampina insa poluarea, CE Craiova va cheltui bani suplimentari si va acoperi aceste celule cu un strat de 10 cm de pamant, dupa cum spune directorul Constantin Balasoiu. Potrivit acestuia, licitatia pentru lucrari va avea loc pe 29 mai. Alta problema este desulfurarea reziduurilor emise in atmosfera, la care termene de conformare sunt 31 decembrie 2010 (Craiova II) si 31 decembrie 2012 (Isalnita). Licitatia pentru Craiova II a avut deja loc, iar rezultatul ei va fi cunoscut in 20 de zile. Conform studiului de fezabilitate, pentru aceasta sucursala, valoarea investitiilor a fost estimata la 64 de milioane de euro. Finantarea este asigurata din credite bancare si fonduri structurale UE (25 de milioane de euro). Un ultim obstacol ar fi executarea lucrarilor pentru desulfurare la sucursala Isalnita, pentru care este nevoie de cel putin 110 milioane de euro.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri