Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, urmeaza sa se intalneasca din nou, la sfarsitul acestei saptamani, cu presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, pentru a lamuri mai multe probleme ridicate de masterplanul de deseuri al Doljului.
La ultima intalnire cu primarii, edilii din Dolj au fost pusi de CJ sa aleaga varianta optima de colectare a deseurilor – din cele trei propuse de firma de consultanta care a intocmit masterplanul pentru deseuri al judetului. Reamintim ca acest masterplan incearca sa stabileasca modalitatea in care, din acest an, se va face colectarea deseurilor potrivit normelor europene, nu doar din Craiova, ci si din celelalte localitati ale Doljului, pana in cele mai izolate catune. Contabilizarea optiunilor primarilor nu s-a incheiat inca, dar presedintele CJ Dolj spera ca primarii sa fi ales varianta pe care si el o prefera: aceea care presupune preluarea „la gramada“ a deseurilor din fiecare gospodarie si sortarea lor ulterioara intr-o statie bio-mecanica. Desi va fi mai scumpa, aceasta varianta este de departe cea mai comoda pentru cetateni.
„E greu si pentru oamenii din Craiova sa sorteze gunoaiele si sa nu imi spuna mie cineva acum ca ii putem pune pe tarani sa faca chestia asta. Pai, in primul rand, o sa gasim tomberoane pline cu balegar, cu frunze ori alte resturi vegetale, pentru ca asta este gunoiul omului din curte“, si-a explicat ieri Ion Prioteasa punctul de vedere.
Varianta scumpa, dar lejera
Varianta dorita de presedintele CJ Dolj nu este insa si cea recomandata de firma de consultanta care a intocmit masterplanul de deseuri, tocmai pentru ca e mai scumpa si presupune o enorma investitie intr-o statie de sortare bio-mecanica. Acelasi punct de vedere pare sa-l aiba si Ministerul Mediului – cel care va avea ultimul cuvant in alegerea variantei de colectare a deseurilor in Dolj. Pentru a pune insa in practica varianta optima pentru cetateni, ministrul Nemirschi incearca sa mai reduca din cheltuieli, consultandu-se in acest sens, ieri, prin telefon, cu seful legislativului doljean.
„Ministerul spune sa mai reducem din numarul statiilor de sortare si transfer, sa facem mai putine, arondand la ele mai multe localitati, iar noi nu ne-am opus. In acest sens, ministrul mediului ar vrea sa ne intalnim vineri, ca sa mai discutam, iar noi suntem deschisi la orice discutie pe aceasta tema“, a declarat ieri presedintele CJ Dolj.
Se prefigureaza un razboi al gunoaielor
Graba pentru punerea in aplicare a acestui masterplan este insa foarte mare, in conditiile in care singura groapa de gunoi conforma cu normele UE in Dolj este la Craiova, iar celelalte trebuie inchise cat mai repede. „Dorim sa aplicam acest masterplan chiar din aceasta primavara“, a declarat Prioteasa, mentionand ca finantarea se va face cu fonduri europene, care vor acoperi cam tot – de la tomberoane pana la masinile de gunoi.
Raman insa de stabilit alte detalii, cum ar fi colectarea deseurilor de o singura firma in tot judetul, ori de cate o firma in fiecare localitate. Unde sunt bani multi, este de asteptat sa fie si o lupta pentru a apuca o felie cat mai mare din ei.
„Eu mi-as dori sa fie facuta colectarea deseurilor de o singura firma pe tot judetul, care sa fie chiar societatea municipalitatii craiovene. Daca Primaria Craiova va dori sa faca asta in intregul judet, eu o sustin pentru ca am da de lucru la oamenii nostri si nu ar veni altcineva din afara“, a spus Prioteasa. Presedintele CJ Dolj e nevoit sa recunoasca insa ca selectarea firmei sau firmelor de colectare a gunoaielor se va face prin licitatie publica, „pentru ca nu te joci cu rigorile Uniunii Europene“.