Gazeta de Sud: Craiova, curatata bucata cu bucata

Suntem in cea de-a treia saptamana de curatenie in Banie. Primaria Craiova, in parteneriat cu Gazeta de Sud si cu alte institutii locale continua cu indarjire actiunile de ecologizare de la un capat la altul al orasului.

Mormane de deseuri de constructii, pet-uri aruncate la drumul mare, covoare de chistoace si excremente de animale, gramezi de gunoi menajer, munti de obiecte de uz casnic dosite la coltul strazii ori ambalaje lasate sa zboare din mersul masinii. Sunt cele mai bune dovezi pe care semenii nostri, oamenii, au invatat sa le lase in urma lor.

Mai ramane o parte din aceasta specie care vrea sa spele rusinea: noi, cei prea putini, care intelegem ce este respectul, bunul-simt. Ne-am adunat asadar din diferite institutii ale Craiovei si am decis sa ne apucam de curatenie, in numele tuturor.

„Craiova curata“, campanie initiata anul trecut de Primaria Craiova, in colaborare cu Gazeta de Sud, se afla acum la cea de-a treia saptamana de la a doua editie. Inceputa pe 26 aprilie, actiunea de ecologizare se desfasoara simultan in toate cartierele din oras. Fortele de baza sunt RAADPFL si Serviciul de Salubritate din cadrul Primariei Craiova, la care au participat insa si elevi din scoli si licee, studenti ori detinuti din cele trei penitenciare din Craiova.

„Din pacate, nici pana acum asociatiile de locatari nu au dat nici o mana de ajutor. Au fost promisiuni in etapa de proiect, dar acum au uitat cu totii ca avem treaba. Din fericire, pana acum ne-am bazat pe studenti, elevi si persoane lipsite de libertate. In doua saptamani s-au colectat aproximativ 150 de metri cubi de deseuri, ceea ce inseamna cam 24 de tone de gunoi. Sa speram ca la sfarsit se vor vedea rezultatele muncii noastre. Si, mai ales, ca ne va fi apreciat si respectat efortul“, a declarat Sorin Ciobanu, director al Serviciului de Salubritate.

Penitenciarele au zis da

„Poluarea a devenit unul dintre cele mai mari pericole pentru sanatatea si viata noastra, a tuturor. Poluarea produce anemii, conjunctivite, boli respiratorii grave si afectiuni ale sistemului nervos. Asta atunci cand nu ucide. Conform Agentiei Europene pentru Mediu, poluarea ucide intr-un an mai multi oameni decat accidentele de masina“, a spus subinspector Leronard Voicila, purtator de cuvant la Penitenciarul Pelendava. „«Craiova curata» reprezinta o campanie de responsabilizare fata de mediul inconjurator, initiata de Primaria Craiova si sprijinita de companii importante, dar si de voluntari. Multi dintre acestia sunt si persoane private de libertate aflate in custodia noastra“, a mai spus subinspectorul.

In cadrul campaniei de responsabilizare sociala pentru pastrarea unui mediu inconjurator, ieri 13, persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul Pelendava au efectuat o iesire spre Braniste, in tronsonul Peco Romanesti – canal colector. Sprijiniti cu materiale specifice de colectare a gunoaielor furnizate de Regia de Salubritate Craiova, pe durata derularii activitatii, persoanele private de libertate au colectat o cantitate mare de gunoaie si deseuri.

„Detinutii, selectionati pe baza de voluntariat, participa pentru al doilea an in cadrul campaniei initiate de Primaria Craiova, actiune care vizeaza derularea de activitati de curatenie, igienizare si ecologizare a unor zone si spatii din cadrul orasului“, a declarat Leonard Voicila.

Craiova, a tuturor?

De la o actiune de acest fel nu putea lipsi nici Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, care a dat curs imediat invitatiei primariei de a participa la actiune de ecologizare a orasului.

Daca anul trecut barbati aflati in custodia penitenciarului au participat la actiunile de ecologizare, anul acesta 15, femei private de libertate din regimul de executare deschis si semideschis vor contribui, pe baza de voluntariat, pe parcursul a trei iesiri in comunitate, la curatenia anumitor zone din municipiu.

„La selectia persoanelor private de libertate pentru participarea la aceasta actiune s-au avut in vedere optiunea personala a fiecareia, participarea la actiunile desfasurate in cadrul activitatilor de reintegrare sociala, precum si comportamentul acestora pe timpul executarii pedepsei“, a declarat Raluca Tirca, purtatoare de cuvant la PMS CRaiova. „Prin astfel de actiuni se incurajeaza adoptarea unor comportamente prosociale, altruiste si sprijinirea comunitatii prin actiuni de voluntariat ale persoanelor private de libertate“, a mai spus purtatoarea de cuvant.

Pana in prezent, campania „Craiova curata“ si-a atins scopul: o buna parte a orasului are astazi o infatisare prezentabila. Si totusi, initiatorii acestei actiuni spera insa ca si cetatenii de rand sa se implice in aceasta campanie. Pana la urma, Craiova este a noastra, a tuturor.

spot_img

Ultimele știri