Gazeta de Sud: „Acoperisul verde“, pentru casele cu terenuri inguste

Un acoperis verde nu inseamna unul de culoare verde, cum ar putea crede unii dintre noi. Acesta este acoperit cu vegetatie, asemenea unei gradini.

In ultimii ani, am avut sansa sa vad pe plansetele arhitectilor tot mai multe proiecte de exceptie, in care factorul mediu a ocupat un loc prioritar.
Participarea la bienale de arhitectura, expozitii, conferinte, fie in calitate de reprezentant al unui sponsor, fie ca simplu asistent, m-a ajutat sa constientizez faptul ca mentalitatea arhitectilor s-a schimbat. Acestia au inceput sa se preocupe mai mult ca niciodata de integrarea naturii in proiectele lor. Consider ca toate proiectele ce inglobeaza terase verzi pe cladiri-turn, pe acoperisul parcarilor sau garajelor, pe cladiri rezidentiale, pe hoteluri sau sate intregi merita o deosebita apreciere.

Ideea de baza este cat se poate de simpla! Intr-un oras sufocat de beton, fier si sticla, acoperisurile terasate inverzite ofera o solutie perfecta, cu multiple beneficii: reducerea efectului de sera, marirea duratei de viata a unui acoperis, existenta unui spatiu de recreere. Pe masura ce clima se schimba, orasele au nevoie de cat mai multa verdeata si racoare, asa ca o terasa altadata fierbinte se va transforma intr-un sistem de aer conditionat natural.

Avantajele acoperisurilor-terasa

In primul rand, marirea duratei de viata a acoperisului reprezinta un avantaj. Variatiile reduse de temperatura incetinesc procesul de imbatranire a membranelor hidroizolante. Diferentele de temperatura intr-un interval de 24 de ore in cazul teraselor verzi pot fi de 35˚C. In cazul lipsei acestora, diferentele de temperatura pot ajunge la 60˚C.

In al doilea rand, se diminueaza zgomotul din exterior pana la o valoare de 3 dB, fata de 8 dB, in cazul absentei terasei verzi.

In al treilea rand, gradina functioneaza ca o termoizolatie naturala, oferind protectie sporita si scaderea consumului energetic. Terasele verzi cu un substrat de sol de 10 cm au efectul unei termoizolatii cu grosimea de 1 cm. O terasa fierbinte poate fi efectiv transformata in climatizare naturala.
Atat vara, cat si iarna, cateva grade in plus sau in minus pot constitui pragul dintre confort si disconfort.

Exista o serie de avantaje pentru mediul inconjurator si pentru comunitate, nu doar pentru proprietarii cladirii. In plus, terasele verzi constituie un spatiu suplimentar pentru dezvoltarea vegetatiei din marile orase.

Alt avantaj este retinerea unei cantitati mari de apa rezultata din precipitatii, ce reintra direct in circuitul ei natural. In cazul ploilor torentiale, scurgerea surplusului de apa ce nu poate fi retinut de terasele verzi este mult intarziata. Atat retinerea apei, cat si intarzierea scurgerii surplusului protejeaza sistemul de canalizare, mai ales in mediile urbane aglomerate.

Filtrarea prafului fin si a poluantilor

Terasele verzi ar putea filtra in fiecare an pana la 0,2 kg/mp de praf fin si poluanti din aer. Terasele verzi aduc un plus de calitate vietii atat din punct de vedere estetic, cat si climateric. Acoperisurile verzi au viata de doua ori mai lunga decat cele clasice si presupun costuri reduse de intretinere. In plus, terasele verzi protejeaza structura acoperisului, izoleaza fonic si ajuta la racirea efectiva a cladirii.

Recomandam sa se foloseasca plante indigene ce cresc in zonele montane, care vor rezista cel mai bine la intemperii si care vor prinde radacini intr-un timp mai scurt, evitand astfel secarea si intarirea solului proaspat realizat.

O masura de protectie ce nu trebuie neglijata este instalarea unui strat de pietris pe zonele perimetrale si in jurul zonelor prevazute cu conducte de preluare a apelor pluviale. Acest lucru va permite drenarea rapida a surplusului de apa in cazul ploilor torentiale.

spot_img

Ultimele știri