Gazeta de Olt: Dezvoltarea durabila

Conceptul de dezvoltare durabila a fost lansat in anul 1987 de catre Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare si s-a dezvoltat in cadrul documentelor ulterioare ale ONU.

Dezvoltarea durabila este conceptul de dezvoltare care asigura satisfacerea necesitatilor pentru generatiile prezente dar fara a periclita posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.

Dezvoltarea durabila se bazeaza pe urmatoarele principii:
– redimensionarea cresterii economice in sensul conservarii resurselor naturale;
– modificarea calitativa a proceselor de crestere economica;
– satisfacerea nevoilor esentiale de munca, energie, apa, locuinta si asistenta sociala;
– asigurarea unui nivel de crestere controlata a populatiei;
– conservarea si dezvoltarea bazei de resurse;
– restructurarea tehnologica si tinerea sub control a riscurilor acesteia;
– integrarea deciziilor economice si a celor referitoare la protectia mediului intr-un proces unic;
– intarirea cooperarii internationale, in vederea solutionarii problemelor globale cu care se confrunta comunitatea.

Conceptul de dezvoltare durabila, intr-o definitie mai generala, are ca obiectiv general gasirea optimului interactiunii dintre patru sisteme: economic; tehnologic; ambiental si uman. Nivelul optim corespunde acelei dezvoltari de lunga durata care poate fi sustinut de catre cele patru sisteme. Cerintele minime pentru realizarea dezvoltarii durabile includ urmatoarele:
– redimensionarea cresterii economice, avand in vedere o distributie mai echitabila a resurselor si accentuarea laturilor calitative ale productiei;
– eliminarea saraciei in conditiile satisfacerii nevoilor esentiale pentru loc de munca, hrana, energie, apa, locuinta si sanatate;
– asigurarea cresterii populatiei la un nivel acceptabil (crestere demografica controlata);
– conservarea si sporirea resurselor naturale, intretinerea diversitatii ecosistemelor, supravegherea impactului activitatilor economice asupra mediului;
– reorientarea tehnologiilor si punerea sub control a riscurilor;
– descentralizarea formelor de guvernare, cresterea gradului de participare la luarea deciziilor si coroborarea deciziilor privind mediul si dezvoltarea pe plan national si international.

In ultimii ani conceptul de dezvoltarii durabile a devenit un obiectiv strategic pentru intreaga umanitate. De precizat ca acest concept trebuie adoptat la specificul fiecarei tari. Conceptul de dezvoltare durabila pune in evidenta necesitatea integrarii obiectivelor economice cu cele ecologice si de protectia mediului.

Pana in anul 1987, se acorda prioritate cresterii economice, excluzand problemele protectiei mediului. Deteriorarea componentelor mediului inconjurator au impus schimbarea acestui concept. Cresterea economica inaintea protectiei mediului este posibila numai in cazul tarilor dezvoltate cu o economie stabila, capabile sa genereze fonduri pentru protectia mediului. Tarile in curs de dezvoltare favorizeaza pagubele ecologice si consecintele asupra starii de sanatate a generatiilor prezente si a celor viitoare.

Problemele globale ale protectiei mediului (schimbari climatice, reducerea stratului de ozon, desertizarea, etc) se pot solutiona numai printr-o participare colectiva a tuturor tarilor.

Tarile in curs de dezvoltare sunt confruntate cu grave probleme de protectia mediului datorita lipsei de resurse financiare. In cadrul conceptului de dezvoltare durabila trebuie respectat principiul din stiinta medicala „Prevenirea este intotdeauna mai buna decat tratarea”. Protectia mediului reprezinta totalitatea actiunilor menite sa asigure conservarea resurselor naturale si protejarea calitati componentelor mediului inconjurator.
In momentul de fata reglementarile nationale si internationale impun restrictii cu privire la utilizarea apelor de suprafata ca receptori de reziduuri. In cadrul acestor reglementari se fac precizari, privind limitele pana la care este permisa degradarea calitatii emisarului, astfel incat acesta sa nu intre in conflict cu mediul sau cu celelalte utilizari potentiale ale apei. Obligatiile stipulate prin aceste legi se refera in primul rand, la gradul de epurare prealabil care trebuie asigurat apelor uzate, functie de caracteristicile fizico-chimice, biologice si mecanice ale deseurilor, inainte de a fi descarcate in emisari.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Olt

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri