Sanatatea bucurestenilor ar putea fi pusa in pericol de autoritatile responsabile, sustin reprezentantii Garzii de Mediu Dambovita. Potrivit acestora, pe marginea unui lac din localitatea Vacaresti, de unde este alimentata cu apa Capitala, a fost amplasat un depozit de gunoi necontrolat.
Garda de Mediu Dambovita sustine ca a demarat un control in localitatea Vacaresti, unde exista un depozit neautorizat de gunoi pe marginea unui lac care aprovizioneaza cu apa Capitala. Verificarile au inceput dupa ce localnicii au reclamat ca nu mai pot sta in curti din cauza mirosului. Mai mult decat atat, populatia ar fi semnalat si faptul ca gunoiul este si incinerat.
Localnicii din comuna damboviteana spun ca groapa de gunoi de pe marginea lacului a fost amenajata inca de anul trecut, iar deseurile sunt transportate acolo cu un tractor chiar de catre angajatii Primariei. In replica, autoritatile locale recunosc ca amplasamentul acestei gropi nu este corespunzator, dar sustin ca exista o autorizatie provizorie, iar in aceste conditii functionarea gropii este legala. Daca, in urma controlului demarat se descopera incalcarea legii, autoritatile locale risca amenzi ridicole: doar 6.000 de lei.
Depozit de gunoi fara autorizatie
Inspectorul-sef Dumitru Calinoiu, seful Garzii de Mediu Dambovita, a declarat, potrivit Mediafax, ca depozitul necontrolat nu are nicio autorizatie de functionare si este amplasat necorespunzator, avand in vedere ca se afla langa unul dintre lacurile care aprovizioneaza cu apa Bucurestiul. “Toate depozitele necontrolate vor fi inchise pana la data de 15 iulie, iar cel de la Vacaresti nu este autorizat. Nici nu avea cum sa fie autorizat, fiindca nu indeplineste nicio conditie. Totusi, pana cand vor intra in functiune depozitele ecologice de la Targoviste si Titu, exista o intelegere tacita pentru anumite gropi de gunoi in comune, deoarece gunoiul trebuie dus undeva pana atunci. Gropile trebuie insa ingradite, pazite, iar in ceea ce priveste Vacarestiul, zona este necorespunzatoare deoarece este in preajma lacurilor”, a spus Calinoiu.
“In plus, am auzit ca se si incinereaza, deci este o dubla incalcare a legii”, a mai adaugat inspectorul de mediu, care s-a declarat surprins de lipsa de reactie a “colegilor de la ape”. In replica, reprezentantii Administratiei Nationale “Apele Romane” ne-au declarat ca populatia Capitalei nu este supusa nici unui risc, iar ei nu au responsabilitati, deoarece gunoiul nu a ajuns pe luciul de apa. “Este un depozit necontrolat, situat la o distanta apreciabila de lacurile Bunget I si Bunget II, deci nu se pune problema ca deseurile sa ajunga in apa. Primaria Vacaresti are responsabilitati privind acel depozit”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei.
Depozitul ar putea functiona pana in iulie
Autoritatile locale recunosc ca amplasamentul acestei gropi nu este corespunzator, dar sustin ca exista o autorizatie provizorie, iar in aceste conditii, functionarea gropii este legala. “Comuna Vacaresti e membra a programului ISPA in judetul Dambovita, iar incepand cu 1 iulie, gunoiul va fi preluat de la populatie in mod organizat. Fiecare va primi cate o pubela, iar reziduurile vor fi transportate la depozitele ecologice specializate din zona. La momentul de fata colectam cu tractor cu remorca si depozitam gunoiul in comuna”, a declarat Florinel Voicu, primarul localitatii. Acesta a recunoscut si ca “s-a mai si incinerat”, insa a aratat ca si in acest sens exista o autorizatie provizorie.
Abia din luna iulie, in judetul Dambovita vor incepe sa functioneze doua gropi de gunoi ecologice, iar colectarea va fi realizata de un singur operator. Reprezentantii Garzii de Mediu Dambovita spun ca au fost trimise instiintari la toate primariile din judet ca acestea sa inchida, pana cel tarziu in luna iulie, depozitele necontrolate de deseuri.
Cuantumul amenzilor, in urcare
Presedintele Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a declarat recent ca este nevoie de cresterea amenzilor pentru gunoaiele abandonate ilegal. “Voi propune o lege a responsabilitatii civice fata de mediu, care sa prevada cresterea substantiala a amenzilor pentru abandonarea deseurilor in locuri nepermise si posibilitatea implicarii cetatenilor in amendarea abaterilor, prin abilitare acordata de autoritatile locale”, a comunicat aceasta.