Cutremurul produs in centrul Italiei s-a soldat cu peste 90 de morti confirmati, potrivit unui nou bilant provizoriu al serviciilor de salvare. Copilul unei familii de romani a murit in urma seismului produs in regiunea Abruzzo, dupa prabusirea unui locas de cult evanghelic din orasul L’Aquila.
“Din cauza puternicului cutremur, trebuie sa va comunic ca unii dintre fratii nostri intru Hristos au fost loviti de aceasta nenorocire. Locasul nostru de cult, situat in centrul orasului, s-a prabusit, iar un cuplu de romani care frecventa comunitatea religioasa si-a pierdut fetita”, se arata intr-o scrisoare trimisa de pastorul din Aquila.
Premierul Silvio Berlusconi, care se afla in L’Aquila, a anuntat un bilant de “1.500 de raniti, pentru moment”. Seful Guvernului a evocat “mii” de persoane ramase fara adapost. Serviciul de Protectie Civila anuntase ca intre 45.000 si 50.000 de persoane au fost evacuate din locuintele lor. Premierul a mai afirmat ca o tabara de corturi, care va putea adaposti intre 16.000 si 20.000 de persoane, va fi instalata in cursul serii.
“Riscul replicilor poate fi o amenintare semnificativa. Cutremurul de luni este apropiat de zona Umbria-Marche, unde a avut loc o serie de opt cutremure, timp de doua luni, in 1997”, a declarat John McCloskey, profesor de geofizica la Universitatea Ulster. Papa Benedict al XVI-lea se roaga “pentru victime si in special pentru copiii” decedati in timpul seismului, care a avut loc luni in centrul Italiei, soldat cu zeci de morti, anunta Vaticanul, citat de AFP.
Vestigiile arheologice din Roma au ramas in mare masura intacte, relateaza agentia ANSA. Doar Terme di Caracalla a suferit pagube, dar Forumul si Colosseumul au ramas intacte, a spus superintendentul arheolog Angelo Bottini. “Dar va trebui sa asteptam pana maine (marti) pentru a avea o imagine completa si detaliata”, a adaugat el.
Un Hancu din Roma sustine ca a prevazut seismul
Un expert italian avertizase in urma cu cateva saptamani in legatura cu riscul producerii unui cutremur puternic in zona Gran Sasso (regiunea Abruzzo), dar seful Protectiei Civile, Guido Bertolaso, ceruse sanctionarea acestuia pentru raspandirea de informatii false, relateaza Corriere della Sera. Giampaolo Giuliani avertizase ca pe 29 martie va avea loc un cutremur devastator. In aceeasi zi, in zona Sulmona a avut loc un seism de 4 grade pe scara Richter, dar fiindca seismul nu a fost unul major, expertul a fost acuzat de lansarea unor informatii false. Giuliani studia emisiile de radon, un gaz radioactiv care se acumuleaza in faliile seismice inaintea cutremurelor.
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca Giuliani nu dorea decat sa-si faca reclama, emisiile de radon fiind influentate de prea multi factori ca sa permita o prognoza. “Curentii de aer, poluarea sau materialele de constructie folosite in zona pot afecta concentratia radonului, care nu arata nimic”, ne-a declarat Marmureanu.
Nici o legatura cu activitatea seismica din Romania
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului din Bucuresti ne asigura ca seismul din Italia nu va avea nici o influenta in Romania. “Este un cutremur de suprafata, in care energia se imprastie intr-o zona restransa, de cateva sute de kilometri patrati, cu efecte devastatoare. In Vrancea, vorbim de o disipare pe mii de kilometri patrati, sustine Marmureanu. Adancimea cutremurelor din Romania este de 130-150 de kilometri. Sunt deci etaje geologice diferite. Avem si noi cutremure de suprafata in zona Banatului, in Dobrogea sau Delta Dunarii, dar nu cu aceste caracteristici. La noi, cutremurele se produc la minimum 10-15 kilometri adancime”. I
talia este cunoscuta ca fiind nu doar una dintre zonele seismice cele mai active din Europa, dar si ca un loc cu procese geologice complexe. Peninsula este situata exact pe falia placii tectonice euroasiatice, la intalnirea cu placa africana, existand riscuri majore de cutremure si eruptii vulcanice. Situatia din Italia este si mai complexa, in conditiile situarii de o parte si de alta a Muntilor Apenini, formati in urma activitatii seismice.
Peste 400 de cladiri stau sa cada in Capitala
Aproape 400 de cladiri din Bucuresti risca sa se prabuseasca la un cutremur comparabil cu acela din Italia. “Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur”, a declarat Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.
Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, situate in zona centrala a Capitalei. Riscul seismic poate fi nuantat in functie de tipul cladirii, de inaltimea acesteia si de numarul de locuitori. De exemplu, o vila cu doua etaje, ocupata de o singura familie, prezinta un grad de risc seismic mai mic decat un bloc de noua etaje, unde sunt zeci de apartamente si familii.
Ultimul cutremur devastator din Romania a avut loc in seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. In urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni.