Romania va fi lovita, in cel mai scurt timp, de seceta si de un val de caldura de peste 35–40 de grade Celsius, a avertizat, ieri, Ion Sandu, presedintele Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Seceta va distruge in totalitate culturile de porumb din aproape intreaga tara, dar si culturile de grau, in proportie de 70%. Lunile iunie, iulie si august vor fi cu adevarat fierbinti, iar termometrele vor indica 40 de grade aproape 15 zile/luna. Ilie Sarbu, ministerul agriculturii, s-a sesizat si el, ieri, anuntand ca va obtine cat mai repede documentatia necesara in vederea declararii starii de calamitate.
Cum vom intampina seceta? Fara perdele forestiere, cu un sistem de irigatii depasit tehnologic, mare consumator de energie si care inregistreaza pierderi de apa pe canale pentru ca magistralele si dalele au fost furate.
„Previziunile sunt inspaimantatoare. Vor fi afectate de seceta sudul si sud-estul tarii, dar si sudul Moldovei, ca urmare a temperaturilor ridicate si a deficitului de precipitatii din perioadele critice. Temperaturile medii vor fi cu aproape 2 grade mai mari fata de anul trecut, ceea ce inseamna ca vom avea perioade mult mai lungi cu temperaturi de peste 35 de grade. De asemenea, in partea de vest a tarii se inregistreaza deja temperaturi mai ridicate chiar si fata de Sud”, a declarat Ion Sandu.
In iunie – iulie, deficitele de apa vor fi deosebit de ridicate, seceta pedologica fiind extrema in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova si Banatul. In luna lui Cuptor se asteapta atat zile caniculare (cu temperaturi maxime peste 35 de grade C), dar si nopti tropicale (cu temperaturi minime peste 20 de grade).
„Nu ma sperie prognozele pe septembrie-octombrie, pentru ca precipitatiile vor fi atunci aproape de limitele normale. Ma sperie insa lunile iulie si august, cand cantitatea de precipitatii va fi de 40 mm, in loc de 80mm. Eu sper ca prognoza sa nu se realizeze pe iunie si iulie, pentru ca, daca va fi asa, vom avea un an de seceta la nivelul celui din 2000. Daca si pe august se va realiza prognoza, fara irigatii, vom pierde toata recolta de porumb”, a avertizat presedintele ANM. Vor mai fi afectate pomicultura, viticultura, legumicultura si zootehnia.
Sarbu vrea sa declare stare de calamitate
Ministrul Sarbu a declarat, ieri, la IndAgra, ca va lua legatura cu ANM pentru obtinerea documentatiei necesare in vederea declararii starii de calamitate. In cazul in care se va declara calamitate, vor fi acordate despagubiri din fondul special de interventie care ar trebui sa existe la Guvern. Totusi, in zonele cu irigatii nu se vor da despagubiri. „Vom vedea in cateva saptamani. Cert este ca luna iunie a fost anuntata ca fiind o luna foarte secetoasa, asa ca, oricum, vom avea calamitate”, a mai spus Sarbu. Potrivit acestuia, fermierii nu ar trebui sa se bazeze prea mult pe sistemul de irigatii, ci ar trebui sa se reorienteze si sa foreze puturi, deoarece este mult mai ieftin si mai la indemana lor.
Ilie Sarbu crede ca seceta din acest an nu va duce la importuri de grau si nici la cresterea pretului panii, pentru ca pretul este deja stabilit pe piata europeana.
„Seceta a afectat pana in prezent 1,054 milioane ha, semanate cu culturi de toamna, unele in proportie de 50%, iar altele sub acest procent. Timisul, cu care am vorbit marti, nu era in situatia asta. Erau doar Ardealul, Transilvania, o mare parte din Moldova si din sudul tarii”, a spus Sarbu. Initial au fost estimate ca vor fi calamitate peste sapte milioane de tone de grau, dar ministrul a recunoscut ieri ca acum nu se stie unde se va trage linia. Rezervele de apa sunt suficiente si, daca prognoza meteorologilor se va indeplini, nu vor exista restrictii pentru populatie, industrie sau agricultura in consumul de apa, sustine Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR), intr-un comunicat transmis ieri. Totusi, ANAR estimeaza ca, in scenariul cel mai pesimist, se va pune in aplicare „Planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare”.
Acesta presupune o reducere graduala a consumului de apa, dar nu mai mult de 15% fata de normal. In acest posibil scenariu, apa va fi asigurata prioritar pentru populatie, industrie si agricultura, in aceasta ordine, piscicultura si agrementul, celelalte doua ramuri consumatoare de apa, urmand a fi lasate la urma. „Exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare. Astazi (miercuri, n.r.), in principalele 36 de lacuri de acumulare exista un volum total de 2,84 miliarde de metri cubi de apa, care asigura satisfacerea tuturor folosintelor de apa”, se mai arata in comunicat. ANAR mai precizeaza ca, in prezent, exista apa suficienta pentru a asigura necesarul pentru irigatii.
Steliana Bancu