Aproximativ 60.000 de hectare de padure, suprafata echivalenta cu jumatate din terenurile retrocedate anul trecut de catre Romsilva fostilor proprietari, sunt in litigiu privind dreptul de proprietate in vederea restituirii. In 2008, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a retrocedat 125.000 de hectare si au mai ramas de restituit alte 450.000 de hectare, a declarat, ieri, Florian Munteanu, directorul general al Regiei.
Este vorba mai ales de «imobiliaristi» care au cumparat drepturi litigioase si acum se straduiesc sa obtina dreptul de proprietate”, a spus Munteanu. Potrivit acestuia, in legatura cu retrocedarile, „faradelegile guverneaza, nu in putine locuri”, si au loc restituiri de paduri catre persoane care nu au nici un drept.
„Nu exista vreun judet unde sa nu opereze grupuri de interese, ca sa le zic asa, pe piata imobiliara forestiera. Probabil nu s-a reusit sa se faca si din padurile Romaniei ceea ce s-a facut din terenurile agricole din fostele CAP-uri, datorita corpului silvic”, a mai spus Munteanu. El a aratat ca banii Regiei trebuie utilizati in extinderea si gestionarea fondului forestier si „mai putin pe cheltuielile de lux”.
„Am stopat toate cheltuielile pe sedii administrative, mai ales in suprafetele care fac obiectul retrocedarii, dar si pentru masini de lux. Nu este nici o directie din tara care sa nu-si fi achizitionat in ultimii trei ani cate doua-trei masini de lux, gen BMW, Range Rover, Mitsubishi si Toyota, iar aceste cheltuieli s-au ridicat la milioane de euro”, a mentionat seful Romsilva.
Legat de defrisari, Munteanu a aratat ca acestea sunt facute mai ales de proprietarii padurilor restituite, iar din fondul forestier de stat sunt taiati 13.000-14.000 de metri cubi anual. Totodata, Munteanu a afirmat ca furturile din padurile statului nu au o pondere semnificativa in defrisari. Fondul forestier proprietate publica a statului, aflat in administrarea Romsilva, era de 3,5 milioane de hectare la finele anului trecut.
Romsilva va disponibiliza 1.000 de angajati
Disponibilizarile se vor face in urma retrocedarii padurilor catre fostii proprietari, dar si prin reorganizarea regiei, a declarat, ieri, Florin Munteanu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor. Acesta a subliniat insa ca disponibilizarile vor fi efectuate si prin concedieri colective cu plata unor salarii compensatorii, conform Legii 174 privind protectia sociala a salariatilor.
In prezent, Romsilva are 20.905 salariati, fondul de salarii prevazut pentru 2009 fiind de 390 milioane de lei, mai mare cu 4,4% decat cel din 2008. „In 2009 vom opera o majorare a salariilor angajatilor cu circa 4%, cresterea fiind convenita cu sindicatele”, a spus Munteanu. Romsilva va avea nevoie de circa 250 de milioane de euro anual pentru realizarea obiectivului de impadurire a 2 milioane de hectare pana in anul 2035, potrivit sefului Regiei.
Totodata, pentru reabilitatea si reparatia drumurilor forestiere calamitate din judetele Baia Mare, Bacau, Brasov, Suceava si Neamt, Romsilva are nevoie de aproximativ 125 milioane de euro, iar pentru reconstructia ecologica sunt necesare circa 20 milioane de euro. Din investitiile de 270 milioane de lei pe 2009, 158 de milioane sunt fonduri bugetare, 51 din fonduri extrabugetare, si 60 din fonduri proprii.