Brazii de Craciun ar putea fi comercializati numai in ghivece daca Parlamentul va aproba un proiect de lege initiat de patru deputati PSD, respectiv Florin Iordache, Valeriu Steriu, Marin Bobes si Doru Claudian Frunzulica.
Potrivit proiectului, activitatile de recoltare, achizitie si comercializare a brazilor de Craciun, inclusiv a celor din import, vor putea fi organizate si desfasurate numai de persoane fizice sau juridice autorizate. Totodata, Regia Nationala a Padurilor (RNP)– Romsilva va livra minimum 30% din brazii de Craciun recoltati din productia proprie in ghivece. RNP va trebui, de asemenea, sa desfasoare campania de informare a populatiei si a autoritatilor locale cu privire la noile reglementari.
“Dupa terminarea perioadei sarbatorilor de iarna, Romsilva are obligatia sa cumpere de la fiecare cetatean, posesoare a unui brad de Craciun in ghiveci, respectivul brad in schimbul unei sume de bani fixe stabilite in raport cu dimensiunea bradului si se obliga sa replanteze respectivii brazi”, se arata in proiect.
Initiatorii motiveaza aparitia proiectului de lege prin necesitatea stoparii dezastrului ecologic care se petrece la fiecare sfarsit de an, cand zeci de mii de brazi sunt taiati si scosi la vanzare in piete, iar din cauza preturilor aberante practicate de comercianti, raman nevanduti si sunt ulterior distrusi. Stoparea macelului brazilor e cu atat mai necesara, cu cat Romania s-a confruntat, in ultimii ani, cu inundatii dezastruoase cauzate de defrisarile masive.
Mai mult, initiatorii sustin ca Romania ar trebui sa adopte metodele de reciclare a brazilor utilizate in tarile UE. “Britanicii au facut deja primul pas pentru educarea oamenilor in ceea ce priveste “refolosirea” si “reconversia” pomului de sarbatori. Mai mult, ca sa dea un exemplu alegatorilor sai, un consilier al municipalitatii din Londra a ajutat la reciclarea uriasului brad din piata Trafalgar”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
In pofida acestor argumente si a faptului ca proiectul a obtinut avizul favoral al Consiliului Legislativ (cu o serie de observatii si propuneri), Guvernul l-a respins. Motivatiile se refera in principal la faptul ca initiatorii propunerii legislative nu precizeaza sursele financiare necesare aplicarii masurilor propuse, incalcandu-se astfel Constitutia si, pe de alta parte, se invoca faptul ca orice persoana fizica sau juridica poate replanta copacul, iar aceasta nu ar trebui sa fie obligatia RNP.