Gardianul: Macelarii din Balc au ucis 200 de mistreti din import

Dupa scandalurile media din anii trecuti, cand presa a speculat tot ce se putea specula despre ce s-a petrecut dincolo de gardurile electrificate de pe domeniul de vanatoare, Tiriac a impus un regim draconic de secretizare a tot ce putea semana cat de cat cu o informatie „transpirata” jurnalistilor. De aceea, echipajele jurnalistilor au fost tinute la poarta. Cu mici exceptii. O echipa a unui post national de televiziune, care si-a intermediat intrarea pe domeniu printr-o relatie cu Ion Ion Tiriac, si un echipaj de jurnalisti din presa scrisa au fost ziaristii de casa ai lui Tiriac in acest an.

In cifre, partidele de sambata si duminica au insemnat trei goane la mistret, vanatul fiind doborat din standuri fixe. Practic, prada a fost adunata in carduri de cei 50 de gonaci si peste 30 de vanatori profesionisti angajati cu bani frumosi si gonita printr-un culoar deschis, direct sub focul vanatorilor postati in standurile de tragere. Din cei 45 de invitati, cifra vehiculata de organizatori, la conacul de la Almasu Mare au ajuns doar 28. Printre acestia, nume sonore au fost Wolfgang Porsche (mostenitorul imperiului Porsche), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa) si Klaus Mangold (presedintele Daimler Chrysler). In acest an, pentru a evita contactul direct cu insistentii presari bihoreni, gonacii si angajatii cu ziua au fost adusi majoritatea din judetele Salaj si Satu Mare, fiind bine instruiti sa nu dea nici un fel de amanunte nimanui. Prima goana a inceput sambata, la ora 9.00, dupa care invitatii au luat masa la castel preparate vanatoresti stropite cu tuica fiarta. A doua goana a inceput la ora 15.00, iar cea de-a treia, care a incheiat vanatoarea, a avut loc duminica, la ora 11.00, dupa care s-a facut tabloul de vanatoare, puscasii miliardari si-au tras poze cu salbaticiunile ucise, au luat masa festiva, dupa care VIP-urile s-au imbarcat in limuzine si au plecat.
Surse neoficiale confirma ca prada a fost mai bogata decat anul trecut, cu peste 200 de mistreti ucisi, exemplare intre 150 si 300 de kilograme in greutate. Cele trei partide s-au derulat fara evenimente.

Conform traditiei, carnea mistretilor vanati a fost impartita gonacilor si vanatorilor angajati, insa mare parte urmeaza sa fie donata unor asezaminte sociale. Anii trecuti, organizatorii responsabili cu logistica sustineau ca partidele anuale de vanatoare de la Almasu Mare se deruleaza intr-un tarc privat si cu respectarea legislatiei in vigoare. „Conform Ordonantei Guvernului 81/2004, privind infiintarea, organizarea si functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare, nu este impusa cota de recoltare pentru vanat”, sustinea Doru Bargau. Cu toate acestea, lista galonata a VIP-urilor care se perinda prin acest colt uitat de lume al Bihorului, dar care in fiece ianuarie, din 2005 incoace, devine un fel de buricul media al Romaniei, si chiar secretosenia instituita de miliardarul Ioan Tiriac fac ca subiectul vanatorilor din Balc sa fie un perpetuu scandal la moda.

Sport sangeros cu traditie

Prima vanatoare in tarcul privat de la Almasu Mare a fost in ianuarie 2005, cand cei 33 de vanatori care au raspuns invitatiei lui Ion Tiriac au impuscat 185 de mistreti. Cel mai prolific dintre vanatori s-a remarcat a fi fostul premier Adrian Nastase, pe atunci si presedintele Asociatiei Nationale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Nastase a ucis 24 de mistreti. Macelul cinegetic din 2005 a insemnat primul scandal media. In 14 ianuarie 2006, la Almasu Mare au fost decimati 201 mistreti. Oaspetii lui Tiriac au fost 28 de apropiati ai familiei, din Germania, Austria, Spania si Italia. Printre acestia, printul Dimitrie Sturdza. Vanatoarea din 2006 a fost marcata si de un accident, unul dintre localnicii angajati ca si gonaci fiind ranit grav de un mistret, in cea de a doua zi de goana. Traditia destrabalarii vanatoresti a continuat pe domeniul din Almasu Mare cu partidele organizate in 13 si 14 ianuarie 2007. Tiriac si fiul sau, Ion Ion, si-au primit oaspetii, 30 de celebritati ale Europei, imbracati in sube de cioban. Printre invitati au fost prezenti Wolfgang Porsche, Klaus Mangold, fostul premier al Romaniei Petre Roman si printul Dimitrie Sturdza. Neoficial, din aprecierile gonacilor, au fost decimati peste 180 de mistreti. Oficial, insa, nu s-a dat nici un fel de declaratie. In 2008, macelul mistretilor a fost programat pentru 12 si 13 ianuarie. Dupa acelasi tipar, la conacul din Balc au sosit in cel mai mare secret zeci de jeepuri ticsite cu granzii Europei. Stereotipic, oficial nu s-a declarat nimic, insa neoficial s-a confirmat participarea lui Wolfgang Porsche si a printului Dimitrie Sturdza, apropiat al familiei Tiriac si nelipsit de la toate partidele de vanatoare din Balc. Domeniul de la Almasu Mare, comuna Balc, este in administrarea Directiei Silvice Oradea, care l-a concesionat in 2005 lui Ion Tiriac pentru o perioada de zece ani. Fostul tenisman a investit in fostul conac de vanatoare din Bihor al familiei Ceausescu peste un milion de euro. Domeniul are 11.528 de hectare de teren deluros, impadurit, dintre care 1.580 de hectare il ocupa tarcul de vanatoare. Este protejat cu gard electrificat, iar paza este extrem de stricta. Tiriac plateste anual o chirie de un miliard de lei vechi.

Ancheta privind incidentul aviatic continua

Comisia de experti din cadrul Directiei Investigatii Transport Aerian a Autoritatii Aeronautice Civile (AAC) apartinand Ministerului Transporturilor a ajuns cu masina la Oradea vineri noaptea, in jurul orei 23.00, dupa ce a aterizat la Satu Mare. Sambata dimineata, primele masuri au fost perimetrarea zonei unde se oprise aeronava si asigurarea unor masuri stricte de paza. Membrii Brigazii Antitero a SRI Bihor a tinut deoparte orice intrus. A fost prelevata cutia neagra a avionului, cu greutate, pentru ca aceasta era postata in coada, iar partea din spate a aeronavei era aproape ingropata in sol, iar sambata la pranz a fost organizata o scurta conferinta de presa in care s-a spus ca inspectorii au fotografiat pista si aeronava avariata, dar ca ancheta poate dura de la sase luni pana la un an. Avionul este serios deteriorat, cu trenul de aterizare rupt, fuselajul si aripa stanga afectate in urma contactului cu solul, iar botul aparatului de zbor prezinta avarii serioase. Cazul este in atentia a doua grupuri de anchetatori, procurori si criminalisti din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor si a unei comisii tehnice mixte, din care fac parte inspectorii AAC si reprezentanti ai companiei Tiriac Air „Fiecare comisie va redacta un raport, independent una de cealalta”, a declarat Radu Tirle, presedintele CJ Bihor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri