Aproximativ un miliard de lei din incasarile Administratiei Fondului de Mediu (AFM) de anul trecut au “ajutat” la acoperirea deficitului bugetului consolidat realizat pe final de an, sustin surse din Ministerul Mediului. Astfel, bani proveniti din taxe, in mare parte din cea de poluare auto, au ajuns sa alimenteze excesele bugetare si nu sa fie implicati in proiecte de protejare a naturii, asa cum este stabilit prin lege. Oficialii de la mediu spun ca institutia va primi treptat banii, pe masura ce apar aprobari privind noi proiecte verzi de finantat.
Taxe de mediu, printre care si cea de poluare auto, au devenit “de voie, de nevoie” taxe fiscale. Si asta deoarece grosul incasarilor aduse de acestea in 2008 au fost folosite pentru finantarea deficitului bugetului consolidat. “Cheltuielile pe programele de mediu au fost limitate in functie de bugetul aprobat pe 2009, in ciuda excedentului de aproape un miliard obtinut de Administratia Fondului de Mediu anul trecut”, ne-a declarat Dan Carlan, secretar de stat in Ministerul Mediului.
Potrivit acestuia, incasarile institutiei pe 2008 au depasit cu mult estimarile, motiv pentru care nu reusit sa intocmeasca la timp proiectele de mediu care urmau sa fie finantate. Datele sunt confirmate de oficialii Administratiei Fondului de Mediu (AFM), care arata ca din cei 1.105.826.197 de lei incasati din taxe de mediu, doar 20% au fost alocati efectiv unor proiecte.
“In perioada 1 iulie – 31 decembrie 2008, AFM a devenit o institutie cu atributii sporite si cu incasari mult mai mari fata de programarea bugetara din toamna anului precendent. Responsabilitatile stabilite prin O.U.G nr. 50/2008 au insemnat o colectare de venituri semnificativ mai mare, iar proiectele gestionate au o perioada de finalizare de aproximativ 9-12 luni, reprezentat de etapele administrarii acestora, respectiv elaborarea ghidurilor utilizatorului, informare publica, sesiune de proiecte, evaluarea, licitarea, executia lucrarilor”, ne-au explicat oficialii institutiei. Banii vor ajunge din nou la mediu, dar cel mai devreme dupa jumatatea anului. “La prima rectificare bugetara este posibil sa se permita accesarea banilor”, a spus Dragos Nacuta, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului.
Taxa auto a umflat incasarile AFM
Din incasarile pe 2008, 904 milioane de lei au venit din taxa de poluare auto, de 4,5 ori mai mult decat sumele provenite din alte taxe de mediu. Pe de alta parte, anul acesta, AFM vizeaza incasari de circa 1,85 miliarde de lei, dintre care grosul de 1,65 miliarde va proveni din taxa auto. “Desi apreciem ca numarul inmatricularior de masini second-hand din Europa va scadea la jumatate, consideram ca incasarile din taxa de poluare se vor dubla, prin cresterea cuantumului acesteia fata de nivelul din iulie 2008 si prin incasarea ei timp de un an. In 2009 probabil suma va depasi 1,6 miliarde”, ne-a mai spus Carlan.
Conform legii, sumele incasate din taxa de poluare pot finanta programele Rabla, crearea de spatii verzi in localitati, crearea de piste de biciclete, impaduriri si producerea energiei din surse regenerabile. Anul trecut insa, doar primele doua programe au primit finantare, restul nefiind inca aprobate. Oficialii de la Mediu afirma ca anul acesta se vor aloca sume mai consistente si vor fi finantate mai multe programe. Astfel, pentru Rabla se prevad a fi alocate finantari in cuantum de 228 milioane de lei, pentru impaduriri – circa 100 milioane de lei, pentru reabilitarea parcurilor si spatiilor verzi – circa 400 milioane de lei, iar pentru Casa Verde se estimeaza alte 500 de milioane.