Gardianul de Transilvania: Prefectura Maramures, in razboi cu o primarie din Bistrita-Nasaud Drum ilegal facut in rezervatia din Muntii Rodnei

Autoritatile din judetele Maramures si Bistrita Nasaud sunt pe urmele celor care au executat lucrari ilegale in Rezervatia Biosferei din Muntii Rodnei. Este vorba despre doua drumuri executate fara aviz de reglementare de la Agentia pentru Protectia Mediului. Scandalul legat de ancheta penala desfasurata de IPJ Maramures a luat imediat amploare. Dupa acuzele aduse oficial pe data de 21 octombrie de catre politistii maramureseni, primarul comunei bistritene Romuli, Ioan Monita, a amenintat ca va actiona in instanta politia maramureseana. „Voi lua atitudine si ii voi da in judecata pe toti cei care imi aduc astfel de acuze nefondate”, a afirmat acesta.

Cele doua drumuri au fost identificate de comisarii Garzii de Mediu din Maramures si Bistrita Nasaud, in urma unor sesizari primite de cele doua institutii. Se estimeaza ca lucrarile la cele doua drumuri au fost efectuate cu un buldozer in aproximativ o saptamana, dar autorii nu au fost deocamdata identificati.

O analiza amanuntita a ceea ce s-a intamplat in Parcul Muntii Rodnei a fost facuta ieri, la Palatul Administrativ din Baia Mare, in prezenta prefectilor de Maramures si Bistrita Nasaud, a subprefectului Stefan Gonczi, reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu si ai Administratiei Parcului National Muntii Rodnei. Subprefectul Gonczi a declarat ca Institutia Prefectului va monitoriza procesul de identificare a persoanelor care au executat lucrarile ilegale in rezervatie. „Din punctul nostru de vedere, nu toleram aceasta situatie si vom solicita fiecarei institutii publice implicate in ancheta raspunsuri pentru a clarifica acest caz si a trimite dosarul la instanta de judecata”, a aratat Gonczi.

Biroul de presa al IPJ Maramures a transmis presei locale lamuriri in ceea ce priveste ancheta derulata in Parcul National Muntii Rodnei. „In urma investigatiilor efectuate, politistii Serviciului de Investigarea Fraudelor Maramures au constatat ca reprezentanti ai administratiei publice locale din cadrul Primariei Romuli, judetul Bistrita Nasaud, sunt suspectati de comiterea unei infractiuni la regimul ariilor protejate. Se pare ca acestia (reprezentantii Primariei Romuli, n.r.) au dispus amenajarea a doua drumuri de acces in Parcul National Muntii Rodnei, in lungime totala de 2,5 km, fara sa detina autorizatie de mediu si avize de la Administratia Parcului National Muntii Rodnei. Politistii continua cercetarile pentru documentarea intregii activitati infractionale a suspectilor, identificarii tuturor persoanelor implicate si tragerea la raspundere a acestora sub aspectul comiterii infractiunii de desfasurare de activitati in perimetrele ariilor naturale protejate sau in vecinatatea acestora, ce pot sa genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor salbatice si habitatelor naturale pentru care au fost desemnate, in lipsa actelor de reglementare specifice”, se arata in comunicatul de presa al IPJ Maramures.

Primarul din Romuli ramane indiferent

Ioan Monita, primarul comunei bistritene Romuli, a declarat ca habar nu are despre acuzele care ii sunt aduse si ca nu va lasa ca imaginea institutiei pe care o conduce sa fie terfelita in noroi. „O sa ii actionam in instanta pe toti cei care ne aduc acuze pentru ca suntem o institutie publica si nu putem sa nu luam atitudine. Saptamana care a trecut a venit la noi la primarie un ofiter de la IPJ Maramures, insotit de un reprezentant de la Parcul National si de la Garda de Mediu Maramures. Ne-au spus ca s-ar fi facut ceva lucrari neautorizate in zona de rezervatie. Eu le-am spus ca nu avem cunostinta de asa ceva si ca noi nu am dat nici un aviz. Nu inteleg cum ne pot acuza pe noi, cand acele lucrari sunt undeva la 25 km distanta de comuna noastra.
Mai mult, nu vrem sa avem de-a face cu borsenii. Am avut experiente neplacute cu ei cand s-a facut retrocedarea pasunii. Atunci, vreo 300 de borseni ne-au amenintat ca ne taie capetele daca intram pe terenul lor. Si sa stiti ca astfel de amenintari sunt si acum. Este adevarat ca terenul pe care spun politistii ca s-au facut lucrari neautorizate este trecut in Cartea Funciara a comunei Romuli. Pentru acel teren noi platim vreo 30.000 de lei pentru paza. Avem numai obligatii si nu putem face nimic cu el ca este protejat. In orice caz, repet, voi actiona in instanta IPJ Maramures pentru ca noi nu am efectuat nici un fel de lucrari acolo”, a declarat primarul acuzat.

Dosar penal la Parchet

Inspectorul-sef al IPJ Maramures, comisar sef Ioan Isac, a subliniat faptul ca ancheta este in derulare si ca a fost inaintat un dosar penal la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures. Isac a mai spus ca ancheta va clarifica toate aspectele si va deveni prioritara pentru Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ, insa pentru a nu periclita finalizarea dosarului si identificarea tuturor autorilor, datele vor fi confidentiale. Prefectul Gyongyike Bondi a afirmat ca este imposibil sa lucrezi in zona cu utilajul atatea zile, fara ca zgomotul produs de acesta sa nu fie remarcat de persoanele responsabile cu protectia parcului.

Nici prefectul judetului Bistrita Nasaud, Ioan Szilagyi, nu s-a lasat mai prejos, spunand ca persoanele care au intrat cu buldozerul in rezervatie si au distrus flora si fauna trebuie sa raspunda in fata legii. De precizat ca, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, cei care au executat aceste lucrari in rezervatie vor fi obligati, dupa identificare, sa readuca zona la starea initiala.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri