Gardianul: Comenzile de alimente ecologice din UE depasesc de sase ori productia actuala a Romaniei

„Potentialul Romaniei in sectorul agriculturii ecologice este de maximum doua milioane de hectare. Avand in vedere ca anul trecut suprafata cultivata cu astfel de culturi a ajuns la circa 230.000 de hectare, ar trebui sa marim de sase ori suprafata pentru a face fata cererilor de pe piata interna si externa”, a declarat, ieri, Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE).

Se cer atat materii prime, cat si produse finite, precum oua, uleiuri de floarea- soarelui si de rapita, preparate din lapte (in special branzeturi) si miere de albine.

„Mierea de albine ecologica inregistreaza cea mai mare cerere. Vin comenzi de neimaginat, de ordinul a trei TIR-uri pe saptamana, care inseamna aproape 60 de tone pe saptamana. O asemenea cerere este imposibil de onorat, mai ales ca mierea ecologica se obtine cu eforturi foarte mari. In plus, se solicita o gama foarte larga de legume si fructe proaspete”, a precizat presedintele FNAE.

Anual, ritmul de crestere a suprafetei in sistem ecologic a fost de 25.000 de hectare. De asemenea, anual, numarul de animale crescute in acest sistem s-a majorat cu circa 1.500 de capete. In anul 2007, marfa ecologica produsa in Romania a fost de 120 milioane de euro, jumatate din aceasta mergand la export. Exportul de produse agricole si alimentare ecologice din Romania a reprezentat 8% din exportul total de produse agricole si alimentare al Romaniei, din punct de vedere valoric.

„Ca membru nou al UE, Romania nu dispune de toata paleta de subventii europene pe care statele vechi le au la dispozitie. Asa ca Romania trebuie sa se bazeze mai mult pe ea insasi pentru a-si dezvolta agricultura. Cred totusi ca aveti noroc pentru ca aveti o agricultura mai putin dezvoltata, pentru ca asa va va fi mult mai usor sa o dezvoltati pe cea ecologica. Cu cat sunteti mai putin dependeti de imputurile chimice din afara tarii, cu atat mai mult agricultura romaneasca o sa faca fata crizei mondiale, schimbarii climatice si crizei petrolului”, a declarat si Francis Blake, presedintele IFOAM EU.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri