Garda Naţională de Mediu (GNM) va demara, începând cu 1 iunie, un amplu control la toate cele 3.100 de Unităţi Administrativ – Teritoriale (UAT), precum şi la toţi salubriştii care intră în sistemele de management al deşeurilor, inclusiv la sortatori, tratatori şi eliminatorii finali, a anunţat, marţi, Marian David, director în cadrul Direcţiei Controlul Poluării în GNM, într-o conferinţă de specialitate, citat de Agerpres.
„Rezultatele controalelor din 2020 care au dus la nişte constatări defavorabile din punctul nostru de vedere au avut printre nenumăratele neconformităţi şi următoarele: abandonările de deşeuri pe care toată lumea le cunoaşte, precum lipsa contractelor de salubritate, lipsa asigurării colectării separate, lipsa cetăţenilor de a încheia contracte de salubritate şi, nu în ultimul rând, disfuncţionalităţi privind predarea deşeurilor pentru tratare şi transportul lor direct la eliminare prin depozitare. Sancţiunile au fost la nivelul de 6,5 milioane de lei şi numai pentru primării şi salubrişti. În anul 2021 se va face un nou control, începând cu 1 iunie, la toate cele 3.100 de UAT-uri, la toţi salubriştii care intră în aceste sisteme, inclusiv la sortatori, tratatori şi eliminatorii finali. Tot anul acesta, Garda de Mediu şi-a propus verificarea colectatorilor şi tratatorilor pentru deşeurile din ambalaje, respectiv deşeurile din echipamente electrice şi electronice. Această tematică o vom face împreună cu Ministerul Mediului şi vom avea o consultare cu OIREP-iştii pentru ca să acoperim toate vulnerabilităţile”, a afirmat David.
Acesta a adăugat că, la ora actuală, la nivel judeţean, sunt active numai 16 sisteme integrate de management al deşeurilor, în timp ce, anul trecut, existau judeţe care nu aveau aprobate planurile de gestionare a deşeurilor.
„Deşi au fost iniţiate foarte multe sisteme integrate de management al deşeurilor la nivel judeţean, numai 16 sunt funcţionale în momentul acesta. Celelalte sunt în diferite stadii. Există chiar şapte entităţi administrative care încă nu au identificat sursele de finanţare pentru a asigura sisteme integrate. Nu mai vorbesc că, până în anul 2020, existau judeţe care nu aveau aprobate planurile judeţene de gestionare a deşeurilor…”, a punctat reprezentantul GNM.
Potrivit sursei citate, chiar dacă legislaţia de mediu referitoare la trasabilitatea deşeurilor prevede obligaţii pe întreg lanţul specific, rezultatele înregistrare în prezent sunt descurajatoare.
„Activitatea Gărzii din ultimii ani s-a aplecat preponderent vizavi de respectarea legislaţiei privind trasabilitatea deşeurilor. Rezultatele din ultimii ani ne duc la următoarele concluzii: deşi legislaţia obligă, şi mă refer la trasabilitatea de la deţinătorul iniţial de deşeuri, care este cetăţeanul sau persoana juridică, pe tot lanţul – salubrişti, staţiile de tratare, sortare – până la soluţiile de eliminare, rezultatele sunt din păcate negative, în sensul că sunt, din punctul nostru de vedere, descurajatoare. Garda de Mediu, ca instrumente, în afară de a aplica sancţiuni, impune şi măsuri pentru toţi aceşti operatori din lanţul de trasabilitate prin identificarea disfuncţionalităţilor şi măsuri pentru reglementarea lor”, a menţionat Marian David.
Reprezentanţi ai autorităţilor de mediu şi ai unor companii din domeniul gestionării deşeurilor participă, marţi, la conferinţa cu tema „Managementul deşeurilor după Pactul Ecologic European”.