Gandul: Sinergia la Marea Neagra: prima initiativa basesciana care primeste girul Parlamentului European

Parlamentul European a aprobat ieri, in cadrul sesiunii plenare, raportul pentru Marea Neagra. Proiectul a trecut cu o majoritate lejera – 581 de voturi pentru, doar 19 eurodeputati impotriva si alti 17 care au preferat sa se abtina. Documentul, elaborat de europarlamentarul roman Roberta Anastase (PPE-DE, PD-L), subliniaza faptul ca „abordarea de politica regionala pentru Marea Neagra nu trebuie utilizata nici pentru a oferi o alternativa la calitatea de membru al UE, nici pentru a trasa frontierele UE".

Potrivit raportului, cooperarea in zona Marii Negre ar trebui sa implice, ca parteneri egali, UE, tarile partenere in Politica europeana de vecinatate, Turcia ca tara candidata. Si, desi Rusia nu s-a aratat niciodata interesata de acest proiect, ea este mentionata ca partener. Odata cu strategia, Parlamentul European aproba si dublarea fondurilor disponibile in cadrul Instrumentului european de vecinatate si parteneriat, fonduri destinate finantarii proiectelor transfrontaliere”.

In „Sinergia la Marea Neagra", Legislativul de la Strasbourg atrage atentia asupra Deltei Dunarii, care „adaposteste habitate unice pentru numeroase specii de flora si fauna". Reluand pozitia exprimata de ani la rand de Romania, PE subliniaza „necesitatea imperioasa a efectuarii de evaluari de impact asupra mediului pentru infrastructuri, precum canalul Bistroe dintre Romania si Ucraina”. Raportul mentioneaza de asemenea „ingrijorarea profunda” legata de situatia mediului din regiunea Marii Negre, afectata de poluarea necontrolata si agravata de numeroase accidente ecologice, precum si de aceea a Dunarii si a Deltei Dunarii.

In ciuda faptului ca raportul Robertei Anastase a trecut fara probleme de plenul PE, unii eurodeputati au tinut sa critice fondul acestuia.

Spre exemplu, europarlamentarul socialist Ioan Mircea Pascu, raportor virtual (shaddow rapporteur) in dosarul privind Marea Neagra, s-a declarat nemultumit de faptul ca raportul mentionat „s-a limitat la o sinergie, si nu la strategie” a Uniunii fata de zona Marii Negre, exprimandu-si convingerea ca o strategie pentru Marea Neagra ar putea oferi masuri concrete de colaborare a UE cu organismele locale, potrivit Roimpres.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri