De la jumatatea acestei luni, vremea se va incalzi atat de mult, incat temperaturile vor urca pana la 10 grade, in zilele cele mai calduroase, potrivit ANM. „Totusi, nu se poate spune ca incalzirea va fi semnificativa, in sensul ca nicidecum nu vom avea primavara in luna ianuarie”, ne-a explicat meteorologul Teodora Cumpanasu.
De pe 15 ianuarie, cel mai cald va fi in sudul tarii, in Dobrogea sau in zonele deluroase ale Munteniei – insa, potrivit meteorologului, prognoza „a depins foarte mult si de nebulozitatea zonei, iar aceasta estimare a fost facuta si prin raportare la statistica”. Este posibil ca temperaturile sa inceapa sa aiba o usoara crestere incepand chiar cu data de 13 ianuarie. Cu toate acestea, nu se poate spune ca incalzirea asteptata este una anormala, daca raportam temperaturile acestei ierni la cele ale iernilor precedente. „In 2001, de pilda, am avut in luna ianuarie 22 de grade la statia meteo Oravita. Acum avem o iarna calda, este adevarat, dar apropiata de normal. Oricum, e ceva mai normala decat iarna lui 2006-2007”, a mai spus Teodora Cumpanasu.
In luna februarie vor veni zile si mai calde, cu temperaturi primavaratice de 15 grade, tot in sudul tarii. Si in 2007 s-a intamplat cam la fel, si chiar mai mult, in perioada 25-27 februarie inregistrandu-se valori de 20 de grade Celsius in Muntenia, Moldova, Oltenia si Banat, iar la Medgidia si Baile Herculane au fost chiar si 23 de grade. Dar temperaturile crescute ale lunii acesteia vor fi doar exceptii pentru ca in rest temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale ale perioadei. In cele mai geroase nopti de februarie, minimele pot sa coboare sub minus 20 de grade Celsius, in centrul tarii si in nord.
Ultima iarna „adevarata” a Romaniei: cea din ‘88-’89
Prognozele arata ca saptamana in curs va fi cea mai friguroasa din aceasta luna. Maximele vor fi cuprinse intre minus 6 si plus 2 grade Celsius, iar minimele, intre minus 14 si minus 4 grade. Cel mai frig va fi in noaptea de joi spre vineri si in cea de vineri spre sambata. Zona cea mai afectata de ger va fi, ca si pana acum, centrul tarii. „Iarna aceasta, cele mai oropsite zone ca temperaturi extreme vor fi cele din centrul tarii, iar la polul opus vor fi Dobrogea, Muntenia si Banatul. Din punct de vedere al precipitatiilor, luna ianuarie este una normala pentru sudul si estul tarii. Asteptam cateva zile cu ninsori mai abundente, pentru ca media sa fie mai apropiata de normalul perioadei”, a adaugat Teodora Cumpanasu.
Intreband-o care a fost ultima „iarna adevarata” a Romaniei, cu suficient de mult ger si zapada, meteorologul ne-a raspuns ca „posibil in ‘88-’89”. „Retin ca intr-unul dintre anii cu ierni adevarate iesisem din tura chiar intr-o zi de Craciun si afara erau minus 26 de grade”, si-a amintit ea. Potrivit unui raport ANM, sudul tarii a inceput sa fie din ce in ce mai sarac in precipitatii inca din anul 1961. Atunci s-a observat si o tendinta de aridizare a zonei precum si una de descrestere a numarului de zile cu zapada. Anul 2007 a fost considerat cel mai cald din Romania, din ultimii 107 ani.
„Retin ca intr-unul dintre anii cu ierni adevarate iesisem din tura chiar intr-o zi de Craciun si afara erau minus 26 de grade (…). Iarna aceasta, cele mai oropsite zone ca temperaturi extreme vor fi cele din centrul tarii, iar la polul opus vor fi Dobrogea, Muntenia si Banatul” – Teodora Cumpanasu, meteorolog ANM