Gandul: Romania si Ucraina se cearta pe poluarea raului Tisa

Romania va trebui sa plateasca daune Ucrainei pentru prejudiciile pricinuite prin poluarea recenta cu metale grele a raului Tisa. Aceasta s-ar fi produs din cauza unei avarii la o intreprindere miniera din apropierea orasului Baia Borsa, a declarat Anatoli Gritenko, deputatul factiunii Ucraina Noastra-Autoapararea Populara (formatiune apropiata de presedintele Iuscenko), potrivit Agerpres. Deputatul a amenintat Romania ca tara sa se va adresa instantelor internationale sa o oblige sa plateasca, in caz ca refuza.

„Daca Romania va refuza sa acopere daunele provocate de aceasta scurgere, Ucraina ar trebui sa-si rezerve dreptul sa se adreseze unei instante internationale. Noi trebuie sa ne aparam interesele si sa nu permitem poluarea iresponsabila a raurilor si bazinelor noastre”, a afirmat Gritenko, fost ministru al Apararii si actual presedinte al Comisiei pentru securitatea nationala din Rada Suprema (parlamentul ucrainean).

Nu ar fi pentru prima data ca Romania se comporta asa, iar Ucraina s-a saturat ca vecina sa sa nu plateasca pentru daune, sustine oficialul ucrainean. In raurile noastre sunt deversate anual substante toxice si Romania nu a achitat daune pentru aceste prejudicii niciodata pana acum. Nu mai putem tolera o asemenea situatie”, a adaugat reprezentantul puterii.

Saptamana trecuta, ministerul ucrainean al mediului anuntase o crestere a concentratiei de metale grele in apele raului Tisa de doua pana la patru ori, in urma unei scurgeri produse la 16 aprilie de la statia de epurare a exploatarii miniere Toroioaga, apartinand intreprinderii „Cartel Bau SA” (in apropierea orasului Baia Borsa).

Presa ucraineana a relatat si ca oficialii de la Kiev au fost informati de autoritatile romane despre incident, la jumatate de ora dupa ce pata de substante toxice trecuse granita cu Ucraina.

Romania: substantele nu au ajuns in Tisa

Autoritatile romane dezmint insa informatiile: poluarea produsa saptamana trecuta pe raurile Cisla si Viseu din judet nu a fost transfrontaliera, potrivit sefului Garzii Nationale de Mediu Maramures, Calin Crisan. Raul Tisa nu a fost afectat de incidentul de la Mina Toroioaga din Borsa, a declarat Crisan, pentru Mediafax.

Calin Crisan a spus ca, din datele care i-au fost furnizate de specialistii Directiei Apelor Somes-Tisa, reiese ca nu s-a produs o poluare cu impact transfrontalier, raul Tisa nefiind afectat de incidentul inregistrat joia trecuta la Mina Toroioaga din Borsa. Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu Maramures a adaugat ca nu a aflat despre acuzatiile aduse de autoritatile ucrainene.

Potrivit Mediafax, Directia Apelor Somes-Tisa a amendat cu 30.000 de lei firma din cauza careia s-a produs poluarea pentru ca nu a anuntat din timp incidentul. Acesta s-a produs joi, dupa ce mai multi muncitori au executat lucrari de decolmatare a unei conducte subterane.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri