Iarna aceasta va fi mai bogata in zapada decat cele din ultimii doi ani, potrivit meteorologilor. Astfel, va ninge si in luna decembrie, stratul de zapada mentinandu-se de Sarbatori chiar si in zonele mai joase. Pentru prima data dupa trei ani, solul va oferi conditii optime agriculturii. La ultima prognoza pe sase luni, seful ANM, Ion Sandu, ne asigura ca „anul viitor va fi mai normal decat 2008”.
Cu toate astea, tendinta generala este de „descrestere a numarului de zile cu strat de zapada”, potrivit unui studiu ANM. Cel putin, asta se tot intampla din 1961 incoace. De pilda, in sudul tarii, cea mai arida regiune, ultimele ierni au fost din ce in ce mai sarace in zapada. „In Bucuresti, in iarna lui 2007 a mai nins ceva, dar in etape, in noiembrie-decembrie, in februarie, stratul de zapada chiar s-a asternut. Iarna lui 2006, in schimb, a fost foarte calda, zapada am avut doar cateva zile in Capitala, iar fulgii au fost trecatori. N-am avut zapada nici de Sarbatori si este un lucru stiut ca luna ianuarie a fost cea mai calda din acea iarna”, ne-a spus dr. Elena Mateescu, sefa Laboratorului de Agrometeorologie al ANM.
Spre comparatie, anul trecut pe vremea aceasta, iarna s-a instalat de abia in luna decembrie, cand a nins pe portiuni, in vestul si sud-vestul tarii. Tot atunci au aparut si primele temperaturi negative, in centrul si nordul tarii, iar in rest, temperaturile au fost mai mari decat media lunii.
Decembrie 2006 – iarba a inverzit, oile au iesit la pascut pe partii
Studiul ANM mai arata ca iarna din 2006 spre 2007 a avut deficit de precipitatii mai ceva ca in 1945-1946. Asta s-a vazut inca de la jumatatea lunii decembrie 2006, cand sezonul s-a deschis fara zapada la munte, cu partii pustii. Pe partiile din Poiana Brasov, de pilda, nici nu se putea schia, ba chiar a inverzit iarba si oile au iesit la pascut. Valul de caldura a continuat si pe la jumatatea lunii ianuarie, cand unii proprietarii de pensiuni din Apuseni au pus lacatul pe usa, lasand balta statiunile. Din cauza stratului subtire de zapada, partia de schi de la Paltinis (statiunea aflata la cea mai inalta altitudine) s-a transformat in patinoar. In Romania, anul 2007 a fost cel mai cald din ultimii 107 ani.
Seceta doar pe portiuni mici
Seceta pedologica (a solului) am mai putea avea in 2009 doar in Baragan, dar numai pe zone mici. Precipitatiile cazute pana acum vor fi de bun augur mai ales pentru culturile infiintate toamna aceasta. Asta, cu exceptia unor zone (Dobrogea, sudul Moldovei si Baraganul) care, avertizeaza meteorologii, ar trebui monitorizate. Spre comparatie, anul trecut rezerva de apa pentru culturile de toamna a fost satisfacatoare. Numai in sud si sud–est, seceta pedologica a fost puternica, pe alocuri chiar extrema.