Gandul: Polul Nord, fara gheata pe timpul verii

Zapada din zona arctica este cu 30% mai putina decat de obicei, anul acesta, arata Centrul American pentru Studiul Ghetii si al Zapezii. Ei estimeaza ca, pana in 2040, la Polul Nord nu va mai exista deloc gheata pe timpul verii. In ultimul secol, toate gheturile importante de pe glob au inceput sa se topeasca. Cea mai mare calota de gheata din Peru (Quelccaya) se topeste cu 200 de metri pe an. Daca va continua ritmul, pana in 2100 va disparea cu totul.

Calota alimenteaza mii de oameni cu apa potabila si electricitate. Zapezile de pe Kilimanjaro s-au topit mai mult de 80%, din 1912. In zece ani, acestea nu vor mai exista. Alte exemple : pistele de schi din Austria, ghetarii din Garhwal Himalaya, care se retrag foarte repede (se estimeaza ca majoritatea ghetarilor din estul si centrul masivului Himalaya pot disparea pana in 2035), ghetarul Unteraar din Alpii Elvetieni s-a micsorat cu peste 2000 de metri, in ultimii 150 de ani.

Parcul National al Ghetarilor (Montana, SUA) avea 150 de ghetari, in 1910. Acum are sub 30, dar si acestia si-au micsorat suprafata cu doua treimi. De pilda, Ghetarul Sperry s-a micsorat de la 325 de hectare la 100 de hectare, din 1901 si pana acum. Cercetatorii spun ca in urmatorii 30 de ani aproape toti ghetarii parcului vor disparea. "Lucrurile care se petrec in mod normal la scara geologica se intampla acum intr-o viata de om", explica Daniel Fagre, cercetator la Programul de studiu al schimbarilor globale, SUA.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri