Gandul: Palmierul-sinucigas, vizibil din satelit

Madagascar, insula-minune, si-a mai dezvaluit unul dintre secrete: un palmier gigant, care se sinucide dupa ce ajunge la maturitate, in incercarea de a produce urmasi. Enormul palmier, care ajunge si pana la inaltimi de 18 metri (inainte de a inflori) a fost identificat de botanisti ca fiind o specie complet necunoscuta pana acum.

Planta gigantica, ale carei frunze formeaza o „umbrela” de mai mult de 5 metri in diametru si poate fi vazuta cu ajutorul serviciului online Google Earth, a fost descoperita din greseala de un fermier aflat la picnic cu familia in nordul insulei.

Imagini ale misteriosului palmier au fost trimise la expertii de la Royal Botanic Gardens, din Kew, Marea Britanie, care au realizat ca este vorba despre o specie cu totul noua de palmier, povesteste publicatia britanica The Guardian.

John Drainsfield, cercetator la Kew, i-a cerut studentului sau din Madagascar, Mijoro Rakotoarinivo, sa-i trimita sectiuni din palmier pentru a face analize amanuntite. „Era evident ca era o descoperire de-a dreptul extraordinara si pur si simplu abia am asteptat sa examinez cateva probe”, a explicat Drainsfield.

In urma analizei unor mostre de ramuri si flori, a devenit evident ca este vorba despre o specie si un gen de palmier care nu mai fusese intalnit pana atunci. Testele genetice efectuate asupra plantei au dovedit ca aceasta provine dintr-o linie evolutionara despre care nici macar nu se stia ca exista in Madagascar. Palmierul a primit numele de Tahina spectabilis, „spectabilis” insemnand „binecuvantat”, iar Tahina fiind numele fetei fermierului care a facut descoperirea.

Cel mai spectaculos aspect al palmierului este ciclul sau de viata neobisnuit: o data ce ajunge la maturitate, se umple de milioane de flori mici, care extrag toate substantele nutritive din planta atat de repede, incat aceasta moare de epuizare.

Fiecare floare este plina-ochi cu nectar, care atrage insecte si pasari, asigurand astfel polenizarea si perpetuarea speciei. Expertii cred ca in prezent exista doar o suta de astfel de palmieri. „Este cea mai extraordinara descoperire a unui nou palmier din ultimii 50 de ani” si echivalenta cu descoperirea unei noi specii de elefant in jungla, a explicat magnitudinea acestei descoperiri doctorul Bill Baker, de la Royal Botanic Gardens.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri