Gandul: Ce ne otraveste aerul

Cu ce fel de poluanti este incarcat aerul Romaniei? Dioxid de sulf, in primul rand. Provine din sistemele de incalzire a populatiei care nu foloseste gaz metan, precum si din procesele industriale (siderurgie, rafinarie). Efecte asupra sanatatii: irita ochii si traiectul respirator. Efecte asupra mediului: formeaza ploi acide cu efecte toxice asupra vegetatiei. Alte substante poluante: oxizii de azot. Acestia provin din trafic si pot diminua capacitatea respiratorie. In plus, favorizeaza acumularea nitratilor la nivelul solului.

Ozonul prezent la suprafata solului se comporta ca o componenta a "smogului foto-chimic". In concentratii mari poate provoca reducerea functiei respiratorii, iar in mediu duce la atrofierea unor specii de arbori. Monoxidul de carbon provine din producerea otelului si a fontei, rafinarea petrolului si de la masinile cu benzina, aflate la turatie mica. In concentratii mari, monoxidul de carbon este letal (circa 100 mg pe m3). Reduce capacitatea de transport a oxigenului in sange si poate induce reducerea acuitatii vizuale si a capacitatii fizice. Benzenul provine, in mare parte, din traficul rutier.

Este cancerigen, incadrat in clasa A1 de toxicitate si afecteaza sistemul nervos central. Pul¬be¬rile in suspensie provin din centralele termoelectrice si trafic. Efecte: inflameaza si intoxica alveolele pulmonare. Plumbul se formeaza prin arderea carburantilor si carbunilor si afecteaza sistemul nervos, functiile renale, hepatice si respiratorii.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri