Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Padurile virgine ale Romaniei – cele mai bine conservate din Europa temperata

Romani detine un ade¬varat tezaur: cele mai intinse si mai bine conservate pa¬duri virgine din Europa tem¬perata. Acestea sunt si cele mai importante paduri din zona temperata din intreaga lume, din punct de vedere biologic. Cu totul, detinem in jur de 300.000 de hectare de paduri virgine, adica vreo 5% din intreaga suprafata a fondului forestier, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS).

Din pacte, statul nu a avut grija sa le includa pe toate intr-un sistem de arii protejate – pe 10 – 15% dintre ele le-a "uitat" pe dinafara. Astfel, beneficiind de cel mai bun lemn, aceste comori pot oricand sa devina tinta drujbelor. Suprafetele neprotejate de lege se afla in Apuseni, in zona Cibinului si in Maramures (Strambu Baiut si Tautii Magherus).

Gigantii multiseculari ating si 60 de metri

Cele mi multe paduri virgine se gasesc la munte, de la 600 la 1.400 de metri, dar si pe langa marile rauri, pe coasta Marii Negre si in Delta. Studiul ICAS mai arata ca multe dintre paduri vir¬gine pe care le detinem sunt uni¬cate in Europa: de pilda fagetele din bazinul Nerei, amestecurile de brad-fag de la Sinaia, amestecurile de fag-brad-molid din Bucovina, co¬drul secular Slatioara, gorune¬tele din Muntii Zarandului (Bar¬zava), gorunetele de pe Cozia, cembretele din Retezat, o parte a padurii Letea etc.

Pre incredibil, dar astfel de paduri adapostesc arbori multiseculari – gigant, cum sunt molizi de pana la 60 de metri, brazi de pana la 55 de metri, fagi ce depasesc 45 de metri si goruni care trec de 40 de metri. Chiar si dupa moarte, acesti "giganti" raman mai multe decenii in ecosistem, ingrasand pamantul si antrenand instalarea unei intregi cohorte de intregi de vietuitoare.

"Cele mi multe paduri de fag din padurile virgine se afla in nordul Gorjului, la vest de Olt, pana in Banat si au ramas intacte fiindca, multa vreme fagul a fost neinteresant. Nu era folosit nici in constructii, nici pentru cherestea. Pur si simplu era lemn de foc. Acum a devenit foarte cautat si valoros, crescand presiunea asupra sa. Am fost in astfel de zone. Va pot spune ca in padurile din Maramures este superb, arborii sunt asa de salbatici, ca abia poti sa treci printre ei, iar in jur vezi numai barloguri de lupi si ursi.

Niste paduri forte frumoase se afla pe ostroavele de langa Dunare, insa nu se stie cu exactitate daca ne apartin noua sau Bulgariei. De asta, pe frontiera e locul ideal sa conservi. 75% dintre padurile virgine se afla pe teren extrem de accidentat. Asa, zona nefiind accesibila, ele au ramas intacte fiindca au fost pro¬tejate doar de Dumnezeu", spu¬ne dr. inginer Iovu Biris, secretar stiintific la ICAS.

Europa civilizata are paduri ingrijite dar rasumblate

"Lume vasta, foarte putin cunoscuta, a padurilor virgine romanesti, este unica in Europa. Ea apartine de fapt nu numai patrimoniului national, ci de asemenea si celui european, si chiar mondial", scria profesorul Jean Parde, un mare specialist in silvicultura, citat in studiul ICAS. Aceste aprecieri se datoreaza si vietuitoarelor: in padurile virgine exista principalele grupe de animale superioare care formeaza fauna tarii. Si anume 84% din speciile de mamifere, 62% din cele de pasari, 87% din reptile, aproape 94% dintre batracieni si 62% din pestii de apa dulce.

Spre compratie, tari dezvoltate precum Austria, Elvetia, Italia, Franta sau Spania nu au nici o padure virgina, desi detin suprafete impadurite mult mai bine gospodarite decat ale noastre. In Europa, paduri virgine mai exista in Bulgaria, Ungaria, Slovacia (dar pe suprafete mult mai restranse decat cele din Romania), Finlanda, Suedia si Norvegia.

Cat de virgina este padurea virgina

Cercetatorii de la ICAS au stabilit cateva criterii dupa care o padure este etichetata drept virgina. In primul rand, suprafata acesteia nu trebuie sa aiba nimic care sa tradeze mana omului: cioturi, arbori taiati, drumuri sau pasune pentru animale. Asadar, o zona intacta, dar pasunata, nu mai este virgina. Ca sa ateste ca s-a regenerat natural, fara interventia omului, padurea trebuie sa aiba arbori de toate varstele, de la puieti pana la pomi de 500 de ani. Foarte importanta este prezenta lemnului mort, care arata ca padurarul n-a ajuns acolo, sa o curete. Apoi, o padure adevarata trebuie sa depaseasca, ca suprafata, 50 de hectare. Asta fiindca padurilor mici le este mai greu sa se regleze singure. In fine, terenul trebuie sa aiba limite si obstacole naturale: paraie, creste, culmi. In general, padurile virgine din Romania sunt greu de protejat fiindca se prezinta foarte dispersat, ca niste insule.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Ultimele știri