Lipsa de umiditate va afecta Dobrogea, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia, Moldova, Banat si Crisana
Pomicultura este deja afectata in mare parte, insa din cauza temperaturilor scazute din aprilie
Meteorologii atrag atentia ca vara anului 2009 va fi una secetoasa si caniculara. „Temperaturile maxime ale lunilor iunie si iulie pot depasi 35 de grade Celsius, mai ales in sudul tarii. Noptile vor fi tropicale, astfel ca temperaturile minime vor fi de 20 de grade”, a anuntat Ion Sandu, directorul general al Administratiei Generale de Meteorologie. „Desi suntem abia la jumatatea lunii mai, temperatura la umbra urca pana la 30 de grade. Este o vreme extrem de calda pentru aceasta perioada a anului”, a spus Sandu. De asemenea, reprezentantii Administratiei Generale de Meteorologie spun ca la sfarsitul acestei saptamani mercurul din termometru va urca pana la 33 de grade la umbra. Specialistii completeaza ca de vina pentru temperatura din ce in ce mai ridicata este incalzirea globala. Desi luna mai inregistreaza temperaturi neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, maxima inregistrata a fost, in anul 1950, de 40,3 grade Celsius.
Consumul de apa ar putea fi redus cu 15 la suta
Temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor afecteaza rezervele de apa ale Romaniei. Administratia Nationala „Apele Romane” (ARAR) estimeaza ca, in scenariul cel mai pesimist, se va pune in aplicare „Planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare”. Acesta presupune o reducere graduala a consumului de apa, dar nu cu mai mult de 15 la suta fata de normal. In acest posibil scenariu, apa va fi asigurata prioritar pentru populatie, industrie si agricultura, piscicultura si agrementul urmand a fi lasate la urma. „Pana in acest moment, rezervele de apa sunt suficiente si nu se impune nicio masura de restrictionare a apei”, a completat directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu. Reprezentantii ARAR spun ca, in prezent, exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare. Astfel, in principalele 36 de lacuri de acumulare exista un volum total de 2,84 miliarde de metri cubi de apa, care asigura satisfacerea tuturor folosintelor de apa. Mai mult, ARAR mai precizeaza ca, in prezent, exista apa suficienta pentru a asigura necesarul pentru irigatii.
Pomicultura si viticultura, afectate in mare parte
Reprezentantii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisesti” au spus ca pana in prezent culturile de grau si porumb nu au fost afectate, deoarece iarna trecuta a fost una blanda, iar temperaturile scazute nu au distrus culturile. Adevarata problema a acestor tipuri de culturi incepe de acum, in conditiile in care rezerva de apa este in continua scadere. Potrivit unui scenariu, prezentat in cadrul unei conferinte de presa, culturile de grau si porumb vor avea de suferit din cauza lipsei de umiditate, mai ales in Dobrogea, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia, Moldova, Banat si Crisana.
Pomicultura a fost afectata in mare parte, inca de la aparitia florilor, din cauza temperaturilor scazute din luna aprilie. Astfel, 90 la suta din culturile de mar si 50 la suta din culturile de par si cais sunt distruse. Specialistii atrag atentia si asupra faptului ca lipsa umiditatii a dus la aparitia diverselor insecte daunatoare culturii, precum plosnitele si Lema melanopa, cunoscut sub denumirea de gandac balos.
Info plus:
Recolte compromise: 80% la porumb, 60% la grau
In cazul in care prognozele meteorologice se vor adeveri, recoltele agricole din acest an vor fi lovite in plin, considera specialistii in domeniu. “Dupa lovitura din primavara, cand nu s-au mai acordat subventiile pentru ingrasaminte, seceta va pune la pamant agricultura romaneasca. Vor fi pierderi atat la culturile semanate in toamna, cat si la cele de primavara”, a declarat pentru Gandul Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicale Agrostar. Potrivit estimarilor liderului sindical, vor exista pierderi de 70-80% la productia de porumb si floarea-soarelui si de 50-60% la grau si orz. (A.B.)
Nu merge agricultura – creste inflatia, se scumpeste creditarea
Cand ploua, agricultura invioreaza intreaga economie, cand nu ploua – seceta afecteaza negativ si celelalte sectoare de activitate. Impactul dependentei de conditiile climatice este accentuat de faptul ca in agricultura romaneasca nu s-au facut, in ultimii 20 de ani, reforme structurale, astfel incat ea a ramas dominata de “culturile saracului”: grau si porumb. Ramanerea in urma a agriculturii a devenit o grea povara pentru Romania, care este nevoita sa importe de 3-4 ori mai mult decat exporta produse agroalimentare. Daca, asa cum se estimeaza, in 2009 vom avea un an agricol prost, inflatia, care si asa se incapataneaza sa nu coboare, va creste si mai mult. Ca urmare, dobanzile vor ramane si ele sus, iar creditele bancare de care se roaga politicienii nostri acum nu vor putea iriga economia in ansamblu, care este dinaintea agriculturii “in seceta”.